EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual



Evenimente


Masă rotundă și vernisare de expoziție „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren”

17 aprilie 2024

La 17 aprilie, cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările mesei rotunde „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren". Evenimentul cultural-științific au fost moderat de prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică. În debutul evenimentului cu un mesaj de salut a venit Dr. hab. Eugen Sava, directorul general al MNIM (...)

Ziua Faptelor Bune la MNIM

14 aprilie 2024

Alături de mii de instituții și organizații din întreaga lume, pe 14 aprilie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei s-a alăturat mișcării globale Good Deeds Day!Împreună cu muzeografele MNIM, Natalia Popovici, Galina Mirzac, Alina Parabina și Olga Andranovici, publicul nostru a avut parte de ghidaje gratuite și o serie de activități educative, organizate special pentru ei și familiile lor (...)

Vizita delegației MNIM în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni

10 aprilie 2024

La 10 aprilie, comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a serbat prima atestare documentară. Cu această ocazie autoritățile publice locale au organizat un șir de activități în cadrul manifestării „500 de ani Ruseștii Noi 1524-2024". La solicitarea primarului localității, din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei au fost prezenți cercetătorul științific Eugen Mistreanu și muzeograful Sergiu Bodean (...)

Donație valoroasă pentru Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială MNIM

3 aprilie 2024

În baza unui Acord semnat anterior între Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei în vederea completării colecției de patrimoniu a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a MNIM, în data de 3 aprilie 2024, reprezentanții SIS au transmis în gestiune permanentă instituției muzeale un nou lot de documente și materiale cu privire la persoanele supuse represiunilor politice în anii regimului totalitar-comunist. (...)

Inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului”

2 aprilie 2024

În data de 2 aprilie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului", eveniment organizat de Fundația Academia Civică - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Fundația Hanns Seidel - România și Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova. (...)

Lecție tematică MNIM: „Politica ateistă în RSSM”

28 martie 2024

În data de 28 martie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost susținută o lecție tematică inedită cu tema „Politica ateistă în RSSM". În cadrul acesteia au participat elevii liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim". Ghidați de muzeografa Eugenia Golban, tinerii și adulții, în egală măsură, au făcut o incursiune în istoria și ideologia RSSM, pentru a înțelege mai bine rolul și influența politicilor ateiste asupra societății, transformările sociale și culturale ale vremii și alte aspecte legate de viața cotidiană (...)

Vernisarea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam”

28 martie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să marcheze deschiderea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam", omagiu remarcabilului artist plastic Ion Tâbîrță.În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Sergiu Prodan, Directorul adjunct al MNIM Livia Ermurachi, curatorul expoziției Serghei Kliuchnikoff, artistul plastic Ghenadie Jalbă, Luminița Tăburța, fiica pictorului Ion Tâbîrță, și Rodica Tăburța, șefa catedrei Design de la Facultatea Informatică, Inginerie și Design ULIM (...)

Comisia interguvernamentală moldo-bulgară de cooperare economică reunită la Chișinău a vizitat MNIM

26 martie 2024

În data de 26 martie, a avut loc reuniunea a 9-a a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare în capitala noastră, Chișinău. Această importantă întâlnire a avut loc sub copreședinția dlui Victor Parlicov, Ministrul Energiei al Republicii Moldova, și a dnei Irina Shtonova, Viceministra Economiei și Industriei din Republica Bulgaria.În cadrul acestei reuniuni, au fost discutate aspecte cheie legate de consolidarea cooperării în domeniul energetic, dezvoltarea proiectelor comune și optimizarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Bulgaria (...)

Săptămâna Internațională de Educație Financiară la MNIM

24 martie 2024

În cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară, desfășurată între 18-24 martie 2024, Banca Națională a Moldovei (BNM) a organizat activități educative la care au participat peste 2500 de copii și tineri. Acestea au avut loc atât la sediul băncii centrale, cât și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, incluzând expoziții de monede vechi și moderne, ateliere de lucru și jocuri interactive legate de educația financiară.Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a condus personal activități inovatoare, inclusiv simularea unei ședințe de politică monetară cu elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel" (...)

Prezentarea proiectului echipei „Space DaVinci” la MNIM

14 martie 2024

În data de 14 martie, în Sala Unirii, echipa „Space DaVinci" de la I.P. Liceul DaVinci au prezentat proiectul lor de robotică, inginerie și programare care va participa la finala competiției FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.Ediția MasterPiece este despre fuziunea dintre artă și tehnologie. Participanții vor explora cum aceste două domenii pot interacționa, creând soluții unice și imaginative la provocările din lumea reală. MasterPiece pune accentul pe un proiect de cercetare care se focusează pe problemele din lumea reală legate de artă și cultură (...)

Activitate pentru copii – „Fire de martie”

10 martie 2024

Pe timpurile când oamenii începeau anul în luna martie, dorind să-și păstreze frumusețea, sănătatea și bogăția pe tot parcursul lui, ei purtau niște obiecte speciale - „fire de martie", care a dus la tradiția mărțișorului.În data de 10 martie, ghizii noștri au povestit micilor noștri vizitatori și părinții acestora despre tradiția mărțișorului iar ulterior, au participat la un atelier de confecționare a acestor mici simboluri ai primăverii (...)

Vernisajul Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin (România)

7 martie 2024

În data de 7 martie 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu colegii de la Casa Memorială „Iuliu Maniu" din Bădăcin (jud. Sălaj, România) și Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău (România), a organizat un nou vernisaj al Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila D. Cojocaru) (...)

Vizita elevilor Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău la MNIM

4 martie 2024

În data de 4 martie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut bucuria de a primi în vizită pe elevii Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski" din Chișinău.Vizita este parte din activitățile comunității bulgare din Republica Moldova cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană (...)

Vernisarea expoziției „Cărți poștale din Ucraina”

26 februarie 2024

În data de 26 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Cărți poștale din Ucraina".În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Republicii Moldova, Sergiu Prodan, directorul adjunct MNIM, Livia Ermurachi, reprezentanta Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Natalia Sirenco și directorul AO „Progressive Community", Diana Dereveanco (...)

Vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție”

22 februarie 2024

În data de 22 februarie, în Sala 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție".Cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii, domnul Sergiu Prodan, Tomasz Kobzdej, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Marko Shevchenko, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Tadas Valionis, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, doamna Olesia Shevchenko, soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldovei și nu în ultimul rând, autorii picturilor Oleksandr Klymenko și Sonia Atlanova (...)

Activități dedicate Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer

15-17 februarie 2024

Săptămâna trecută, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei au avut loc activități dedicate Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer, marcată anual la 15 februarie.În data de 15 februarie, fațada Muzeului a fost iluminată galben-auriu, ceea ce exprimă solidaritatea cu copiii care se confruntă cu boli oncologice. Prin aceasta, s-a creat o atmosferă de sensibilizare și conștientizare în rândul populației privind importanța sprijinului pentru acești copii și familiile lor în perioada grea prin care trec (...)

Lansarea volumului „Personalități basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)”

12 februarie 2024

În data de 12 februarie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea culegerea de studii și articole „Personalități basarabene - parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)". Volumul cuprinde materialele conferinței științifice naționale cu participare internațională din data de 19 septembrie 2023, organizată în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare" (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023). Lucrarea a fost publicată în prestigioasa serie Biblioteca „Tyragetia" XLI (2023). Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor din domeniul științei, marcată anual la data de 11 februarie (...)

Conferința științifică internațională „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective”, secțiunea „Arheologia azi: probleme și soluții”

8-9 februarie 2024

În data de 8 februarie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc Secțiunea nr. 5 a celei de-a IX-a ediție a conferinței științifice internaționale „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective", dedicată Zilei Internaționale a Femeilor și fetelor cu activități în domeniul științei, marcată anual la 11 februarie.Secțiunea „Arheologia azi: probleme și soluții" a reunit studenți și cercetători consacrați din Republica Moldova, România, Ucraina și Germania, care au prezentat comunicări interesante care vizau ultimele lor cercetări și descoperiri din domeniul arheologiei, istoriei antice și a preistoriei (...)

Lansare de carte: „Personalităţi basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)”

12 februarie 2024

Luni, 12 februarie 2024, începând cu orele 13.00, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, va avea loc lansarea culegerii de articole „Personalităţi basarabene - parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)" (...)

Lansarea seriei de mărci poștale „Anul 2024 – Anul Dragonului”

2 februarie 2024

În data de 2 februarie, Poșta Moldovei, în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, a pus în circulație seria de mărci poștale, plicul „Prima zi" și ștampila poștală specială „Anul 2024 - Anul Dragonului".În calitate de vorbitori, la eveniment au fost prezenți Violeta Cojocaru, administrator interimar al Î.S. „Poșta Moldovei", E.S. Yan Wenbin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Cristina Ceban, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Roman Cojuhari, director general al Agenției Proprietății Publice, Ana Varzari, secretar general al Ministerului Culturii și Vladimir Melnic, pictorul seriei de mărci (...)

Lansarea monografiei „Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni”

31 ianuarie 2024

La 31 ianuarie 2024, Liceul Teoretic „Emil Nicula" din s. Mereni a găzduit un eveniment deosebit, lansarea monografiei „Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni" semnată de Gheorghe POSTICĂ și Eugen SAVA. Lucrarea face parte din prestigioasa serie Biblioteca „Tyragetia" XXXVIII, sub coordonarea dr. hab. Eugen Sava, dr. Aurel Zanoci.Pe parcursul celor peste 200 de pagini, autorii au oferit o perspectivă succintă asupra cadrului geografic și istoric al cercetărilor arheologice, concentrându-se pe repertoriul arheologic al localității Mereni și rezultatele investigațiilor arheologice sistematice, toate acestea fiind ilustrate amplu cu hărți, planșe grafice și fotografii (...)

Lansare de carte: Gheorghe POSTICĂ, Eugen SAVA, Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni

31 ianuarie 2024

Miercuri, 31 ianuarie 2024, la orele 13.00, în incinta Liceului Teoretic „Emil Nicula" din s. Mereni, r-nul Anenii Noi, va avea loc lansarea monografiei Gheorghe POSTICĂ, Eugen SAVA, Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni. Lucrarea a apărut în prestigioasa serie Biblioteca „Tyragetia" XXXVIII, în anul 2023, editori: dr. hab. Eugen Sava, dr. Aurel Zanoci, recenzenți: dr. Aurel Zanoci, dr. Ion Tentiuc (...)

Săptămâna comemorării victimelor Holocaustului la MNIM

22-28 ianuarie 2024

Anual în data de 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În Republica Moldova, Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual din anul 2015.Astfel în perioada 22-28 ianuarie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost marcată săptămâna comemorării victimelor Holocaustului. În cadrul programului de manifestări, s-au înscris și trei activități organizate de Secția Relații publice, Educație muzeală (...)

Vernisarea expoziției „Reinhard Heydrich. Atentatul. Moartea arhitectului Holocaustului"

22 ianuarie 2024

În data de 22 ianuarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Reinhard Heydrich. Atentatul. Moartea arhitectului Holocaustului". Expoziția aduce în prim-plan evenimentele din 27 mai 1942, când parașutiștii cehi Jan Kubiš și Josef Gabčík au pus capăt vieții lui Reinhard Heydrich, arhitectul Holocaustului. Acest eveniment notoriu a reprezentat un moment crucial în lupta împotriva opresiunii și în numele demnității umane (...)

„Fii poet pentru o zi!” activitate dedicată Zilei Naționale a Culturii

15 ianuarie 2024

În contextul celebrării Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei împreună cu AO „Homeschooling Moldova" au organizat o activitate consacrată clasicului literaturii române Mihai Eminescu, intitulată „Fii poet pentru o zi!".Împreună cu părinții lor, copiii au descoperit universul poetic al lui Mihai Eminescu și au adus la lumină aspecte inedite ale vieții sale (...)

Întâlnirea conducerii Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei cu Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko şi soţia sa Olesia Shevchenko

29 decembrie 2023

În data de 29 decembrie, conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a avut o întâlnire cu Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko şi soţia sa Olesia Shevchenko.Ambasadorul a adus mulțumiri Directorului General MNIM, dr. hab. Eugen Sava și adjuncților săi Alexandru Argint și Sîrbu Livia pentru cooperarea activă și fructuoasă pe parcursul anului 2023, în cadrul căreia au fost organizate o serie de evenimente comune în sprijinul Ucrainei, printre care se numără și recenta expoziție de desen pentru copii „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina și din lume" (...)

Inaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată”

22 decembrie 2023

În data de 22 decembrie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată".La eveniment au fost prezenți numeroși prieteni ai MNIM, care au adresat cuvinte de felicitare instituției noastre și au subliniat importanța activității acesteia în vederea păstrării, cercetării și a promovării patrimoniului istoric și cultural al Republicii Moldova (...)

Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a

17 decembrie 2023

În data de 17 decembrie 2023, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au organizat Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului", ediția a X-a.Evenimentul a fost dedicat scoarței - element al culturii tradiționale românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova (...)

Vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia”

15 decembrie 2023

În data de 15 decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia", organizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București.Fotografiile fac parte din cea de-a nouăsprezecea ediție a concursului FOTCIENCIA, inițiativă a Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC) și a Fundației Spaniole pentru Știință și Tehnologie (FECYT), cu sprijinul Fundației Jesús Serra și al Grupului Catalana Occidente, care ne permite să observăm știința și tehnologia din diferite puncte de vedere (...)

Atelierul cultural al profesorilor școlilor de artă și muzică „Hora Culturală”, ediția a II-a

8-10 decembrie 2023

Între 8-10 decembrie, a avut loc cea de-a doua ediție a atelierului „Hora Culturală", un eveniment organizat în cadrul proiectului Voices Plus. La această ediție au participat cu 26 de directori de școli de artă și muzică și profesori din 12 regiuni ale țării, inclusiv Leova, Șoldănești, Sîngerei, Drochia, satul Pelinia, Cantemir, Cupcini, Glodeni, satul Hîjdeni, Florești, Fălești și Bălți.Scopul acestei inițiative a fost de a oferi oportunitate reprezentanților din diversele regiuni să facă schimb de experiență și să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional și cultural prin dialog și colaborare (...)

„Nu alături, dar împreună!” Activitate dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

7 decembrie 2023

În spiritul bunătății și al sprijinului comunitar, în data de 7 decembrie, Sectia Relații publice și Educație muzeală a desfășurat activitatea specială „Nu alături, dar împreună!". Evenimentul a fost inițiat în cadrul programului dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.Cu ajutorul Fundației „Plaiul Soarelui", copiii cu dizabilități au avut oportunitatea de a participa activ și creativ la confecționarea de jucării pentru brad. Atmosfera a fost plină de zâmbete și entuziasm, petrecând timpul în mod interesant și util, descoperind împreună tainele creației și bucuriile asociate sărbătorilor de iarnă (...)

Vernisarea expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume”

6 decembrie 2023

Într-o atmosferă plină de căldură și emoție, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit ieri, vernisajul expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume", inițiată de fundația de binefacere „Galeria copiilor Lviv" din Ucraina și cu sprijinul comunității „Soțiile diplomaților ucraineni" și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova. Expoziția aduce în prim-plan creațiile a 150 de copii talentați, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, proveniți din 7 școli și studiouri de artă, precum și centre pentru refugiați (...)

Deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)”

6 decembrie 2023

În data de 6 decembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 - 2023)". Această expoziție de documente și fotografii reprezintă o celebrare a primei legi fundamentale care a reglementat organizarea statală, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.Evenimentul a fost organizat de Curtea Constituțională a României și de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Administrația Prezidențială a României - Muzeul Național Cotroceni, Banca Națională a României și Biblioteca Metropolitană București (...)

Vernisarea expoziției „Ovi D. Pop: România mea”

1 decembrie 2023

În perioada 1-15 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei are onoarea de a găzdui o expoziție de excepție a fotografului român Ovi D. Pop, intitulată „Ovi D. Pop: România Mea".Născut la Oradea în 9 aprilie 1973, Ovi D. Pop este un fotograf cu o experiență de peste 20 de ani, abordând diverse genuri ale artei fotografice, inclusiv portret, nud, fotografie aeriană și monumente. Cu un portofoliu impresionant, este directorul Editurii "Duran's" din Oradea, unde a publicat 7 monografii ilustrate ale județului Bihor, precum și alte lucrări notabile (...)

Vernisarea expoziției „Daniel Rădulescu la Chișinău”

29 noiembrie 2023

În data de 29 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziție remarcabilă susținută de artistul Daniel Rădulescu. Evenimentul a fost organizat în cadrul celebrării Zilei Naționale a României și a reprezentat o oportunitate unică pentru publicul din Chișinău de a descoperi universul fascinant al sculpturilor sale realizate integral din oțel.La vernisajul moderat de către Directorul General al MNIM, dr. hab Eugen Sava, cu luări de cuvânt au participat Ambasadorul României în Republica Moldova Cristian-Leon Turcanu și Adrian Dupu, Secretar de Stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (...)

Lansarea volumelor “Dimitrie Kantemir. Life and Destiny” și „Filosoflarin Prensi. Prenslerin Filosofu Dimitri Kantemir’ in Serencâmi” de dr. hab. prov. univ. Victor Țvircun

30 noiembrie 2023

În data de 30 noiembrie 2023, la ora 13.00, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei va avea loc lansarea volumelor "Dimitrie Kantemir. Life and Destiny" și „Filosoflarin Prensi. Prenslerin Filosofu Dimitri Kantemir' in Serencâmi" de dr. hab. prov. univ. Victor Țvircun (...)

Vernisarea expoziției „World Press Photo”, ediția 2023

15 noiembrie 2023

De șapte ani publicul poate afla istoriile celor mai impresionante fotografii care marchează omenirea. Expoziția a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 15 noiembrie, unde au fost expuse imaginile câștigătoare ale celei mai prestigioase competiții fotografice din întreaga lume. Cea de-a șaptea ediție a expoziției internaționale „World Press Photo”, este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Agenția Piko Creative, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău (...)

Arta prin care hârtia prinde viață

11 noiembrie 2023

Anual, pe data de 11 noiembrie în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială Origami. Cu această ocazie, secția Relații publice, Educație muzeală a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a organizat două ateliere de origami, la care au participat copii, părinți și bunici. Pentru mulți dintre ei a fost o oportunitate unică, să se familiarizeze cu istoria acestei tehnici specifice culturii japoneze, să creeze mici bijuterii de artă, utilizând doar hârtia (...)

Comemorarea Zilei Memoriei Victimelor Comunismului la Washington DC, SUA

7 noiembrie 2023

În data de 7 noiembrie 2023, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în SUA a participat la „Târgul Internațional Cultural al Victimelor Comunismului", organizat de Muzeul Victimelor Comunismului de la Washington DC, cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului. Evenimentul a reunit eforturile a peste 20 de misiuni diplomatice acreditate la Washington DC din statele cu o istorie marcată de atrocitățile regimurilor comuniste (...)

Vernisarea expoziției „Epoca lui Ștefan cel Mare reflectată prin patrimoniul muzeal de pe ambele maluri ale Prutului”

November 7, 2023

În data de 7 noiembrie, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Epoca lui Ștefan cel Mare reflectată prin patrimoniul muzeal de pe ambele maluri ale Prutului".În cadrul evenimentului, cu alocuțiuni au participat dr. hab. Eugen Sava, Directorul General al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, prof. dr. Ramona Maria Mocanu, manager proiect, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare" Vaslui, Igor Țarălungă, manager proiect, Consiliul Raional Soroca și Alina Albu, manager proiect, Consiliul Județean Vaslui Ulterior, Dr. Laurențiu Chiriac, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare" Vaslui, a prezentat publicului prezent istoricul și conceptul expoziției (...)

Școala de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova”

1-3 noiembrie 2023

Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți și Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, în perioada 1-3 noiembrie 2023, a organizat Școala de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova" (...)

Conferința științifică cu participare internațională: Istorie – Arheologie – Muzeologie, ediția a XXXIII-a

26-27 octombrie 2023

În zilele de 26-27 octombrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat conferința științifică cu participare internațională: Istorie - Arheologie - Muzeologie, Ediția a XXXIII-a, în format mixt (cu prezență fizică și online).Conferința a reunit peste 120 de specialiști din domeniul arheologiei, istoriei, muzeografiei, lingvisticii, politologiei și etnologiei din 10 țări: Republica Moldova, România, Ucraina, Polonia, Canada, Georgia, Azerbaidjan, Germania, Armenia și Kazahstan (...)

Festivalul-Concurs Internațional de muzică corală „A Ruginit Frunza din Vii”, ediția XVI

19-22 octombrie 2023

În perioada 19-22 octombrie, a avut loc cel așteptat eveniment al anului din lumea muzicii corale: Festivalul-Concurs Internațional de muzică corală „A Ruginit Frunza din Vii".În data de 20 octombrie, locația acestui muzeu a fost Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. La Festivalul-Concurs au participat 34 formații corale din Moldova, Spania, Macedonia, Filipine, Spania, Argentina , Africa de Sud, Ucraina și România (...)

Matinee / Moldo Crescendo VIII

22 octombrie 2023

În data de 22 octombrie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un concert matinal de muzică clasică.Publicul prezent s-a putut delecta cu lucrări semnate de George Enescu, Caroline Shaw, Györgi Ligeti, Franz Schubert, Antonio Vivaldi interpretate de către Alexandra Conunova - vioară, Dorottya Standi - violoncel și Fitzroy Quartet (Marea Britanie) - Dan-Iulian Druțac, Jure Smirnov Ostir (vioară, Slovenia), Kasia Ziminska (violă, Polonia), Michael Newman (violoncel, Marea Britanie) (...)

Deschiderea expoziției „Unitate prin diversitate"

18 octombrie 2023

În data de 18 octombrie 2023, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea expoziției „Unitate prin diversitate".Suntem bucuroși să vă prezentăm expoziția fotografică „Unitate prin diversitate", realizată de talentata fotografă Tanya Gross, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (...)

Conferință și lansarea catalogului raisonné „Valentina Rusu Ciobanu” la Iași și Chișinău

26, 28 octombrie 2023

Asociația pentru cultură și arte Arbor (România) și Arbor Institute for Culture (Republica Moldova) au plăcerea să invite publicul ieșean și chișinăuian la conferința dedicată vieții și creației pictoriței Valentina Rusu Ciobanu și la lansarea volumului „Valentina Rusu Ciobanu”, primul catalog raisonné dedicat acestei mari artiste de peste Prut (...)

Deschiderea expoziției „Echoes of War”

4 octombrie 2023

În data de 4 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția „Echoes of War" a fotoreporterului sirian, Omar Sanadiki. Expoziția prezintă două războaie îndepărtate, dar împletite, în Siria și Ucraina. Fotografiile din Ucraina au fost făcute în iunie anul acesta și au fost aduse la Chișinău de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) ca proiect de colaborare cu fotograful. „Echoes of War" va rămâne expusă până pe 31 octombrie la Muzeu (...)

Premiera filmului TUNETE, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

3 octombrie 2023

În data de 3 octombrie, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a transformat într-un cinematograf, găzduind premiera filmului TUNETE. Povestea a doi copii care ajung întâmplător pe un câmp minat s-a întâlnit cu publicul într-un loc simbolic, rolul căruia este de a ne aminti de cele mai importante evenimente din istoria țării (...)

Seminar științifico-practic: Dialog științifico-cultural cu reprezentanții instituțiilor de profil cu privire la evidența și administrarea colecțiilor arheologice și arhivei cercetărilor arheologice

29 septembrie 2023

Pe data de 29 septembrie 2023, la Muzeul de Istorie a Moldovei, în cadrul proiectului: Patrimoniul muzeal şi memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare (Cifrul: 20.80009.0807.43), în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, s-a desfășurat Seminarul științifico-practic "Dialog științic-cultural cu reprezentanții instituțiilor de prol cu privire la evidența și administrarea colecțiilor arheologice și arhivei cercetărilor arheologice" (...)

Atelier de instruire susținut de Vanessa Vaio, expert în interpretarea patrimoniului

28 septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023, sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit atelierul de instruire Abordări inovatoare a interpretării patrimoniului cultural pentru dezvoltarea produsului turistic prin prisma experiențelor imersive, susținut de doamna Vanessa Vaio, expert în interpretarea patrimoniului cu peste 28 de ani de experiență în domeniu. Vanessa Vaio este coordonatorul Italiei al Asociației europene pentru interpretarea patrimoniului Interpret Europe. La deschiderea evenimentului a participat doamna Svetlana Pociumban, șefa Direcției Patrimoniu a Ministerului Culturii, care a subliniat rolul muzeelor în societățile contemporane și importanța promovării și valorificării patrimoniului cultural prin educație (...)

Vernisarea expoziției aniversare „Academicianul Alexei Șciusev. Viața și Opera” 150 ani de la naștere, dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului

28 septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției aniversare „Academicianul Alexei Șciusev. Viața și Opera", organizată cu prilejul a 150 de ani de la nașterea renumitului arhitect, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Agenția Națională a Arhivelor, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.La evenimentul de deschidere cu cuvânt de salut a venit doamna Livia Sîrbu, director adjunct al muzeului, care a reiterat eforturile depuse de muzeu în vederea valorificării patrimoniului și a promovării activității Casei memoriale „Alexei Șciusev" (...)

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”

26 septembrie 2023

Marți, 26 septembrie 2023, a avut loc conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine", eveniment dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural. Reuniunea științifică a constituit un bun prilej de comunicare între cercetătorii din Republica Moldova, România și Ucraina, de prezentare și mediatizare a rezultatelor științifice, de identificare a problemelor de management, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului cultural și, în același timp, de apreciere a unor realizări științifice și culturale remarcabile în activitatea de cercetare (...)

Vernisarea expoziției „Despre limba Polonă”

26 septembrie 2023

Marți, 26 septembrie 2023, a avut loc vernisarea expoziției „Despre limba Polonă", organizată de Institutul Cultural Polonez de la București în parteneriat Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în contextul Zilei Europene a Limbilor. Această sărbătoarea a fost instituită în 2001 de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei, fiind marcată în fiecare an pe data de 26 septembrie. Ziua Europeană a Limbilor are drept scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică a Europei, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică, să încurajeze oamenii de orice vârstă să învețe limbi străine, precum și să promoveze profesiile legate de domeniul lingvistic (...)

„Rafinamentul şi eleganța perioadei interbelice”

23 septembrie 2023

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Asociația Ghizilor Lectorilor şi Translatorilor din Republica Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a organizat un frumos eveniment cu genericul „Rafinamentul şi eleganța perioadei interbelice" dedicat modei şi stilului de viață din perioada respectivă, care a întrunit peste 30 de persoane și a avut drept scop familiarizarea cu istoria modei şi a stilului de viață de la început de secol XX (...)

Vernisajul expoziției „Victor Rotaru: Reflecții în Culori”

21 septembrie 2023

Joi, 21 septembrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Victor Rotaru: Reflecții în Culori". Expoziția relatează o istorie nescrisă a artistului plastic Victor Rotaru și are drept scop familiarizarea publicului larg cu operele artistului, pentru a trezi interesul de a descoperi și a înțelege această personalitate a cărui creații merită să fie scoase din umbră, admirate, apreciate și valorificate (...)

Conferința științifică națională „Personalităţi basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)”

19 septembrie 2023

În data de 19 septembrie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat conferința științifică națională „Personalități basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului  al XX-lea)”, în format mixt (cu prezența fizică și on-line), dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului și organizată în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare” (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023) (...)

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași!

18 septembrie 2023

În data de 18 septembrie 2023, la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești", vernisată în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.Această expoziție reprezintă un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea prin care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală (...)

Vernisajul expoziției fotografice „Picasso.Intimo.”

11 septembrie 2023

În data de 11 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să găzduiască un eveniment deosebit, vernisajul expoziției fotografice „Picasso.Intimo.", care sărbătorește legendarul artist spaniol Pablo Picasso și munca sa impresionantă. Ambasada Regatului Spaniei în Republica Moldova, cu sediul la București, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a organizat această expoziție pentru a pune în valoare viziunea și contribuția artistului (...)

Deschiderea expoziției fotografice „Construim punți între comunități”

5 septembrie 2023

În data de 5 septembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția fotografică „Construim punți între comunități", o fereastră spre conexiuni umane și empatie prin istorii vizuale - o colecție fascinantă de imagini realizate de participanții celei de-a doua ediții a taberei National Geographic Photo Camp în Moldova.La ceremonia de deschidere a expoziției, Jeff Bryan, Directorul Misiunii USAID Moldova, și Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, au subliniat importanța coeziunii sociale și a comunicării, inclusiv celei vizuale, într-o societate modernă, multi-etnică și multi-lingvistică (...)

„Festivalul Vinului de Autor”

2 septembrie 2023

În data de 2 septembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat primul „Festival al Vinului de Autor", un eveniment care a adus împreună peste 30 de mici vinificatori, pentru a-și prezenta cu mândrie creațiile și pentru a împărtăși aromele unice ale vinurilor sale.Acest eveniment a fost organizat de Asociația Micilor Vinificatori din Moldova, cu sprijinul USAID în Moldova și al Oficiul Național al Viei și Vinului (...)

Vernisarea expoziției „Șoapta armoniei...” 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru (1923-1988)

29 august 2023

În data de 29 august, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Șoapta armoniei..." 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru (1923-1988).Evenimentul a fost deschis de către Eugen Sava, Directorul General MNIM, care a subliniat importanța lui Igor Vieru și a creației acestuia pentru patrimoniul cultural național. Evenimentul a fost moderat de Ana Boldureanu, șef sector Istorie și Muzeologie MNIM, iar cu luări de cuvânt au participat Vladimir Beșleagă, scriitor, Florina Breazu, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Leontina Vatamanu, regizoare, Vasile Malanețchi, scriitor, Eleonora Sîrghi, critic de artă și Emilia Vieru, reprezentantă a familiei Vieru (...)

ȘCOALA DE VARĂ „REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ ȘI ANTISOVIETICĂ ÎN ESTUL EUROPEI (1939-1989)”

21-26 august 2023

În perioada 21-26 august 2023, și-a ținut lucrările Școala de vară „Rezistența anticomunistă și antisovietică în estul Europei (1939-1989)", cu participarea tinerilor studioși din instituțiile universitare din Chișinău și Bălți, precum și din instituțiile de învățământ superior din Râbnița. În cadrul activităților realizate, au fost extinse orizonturile cunoașterii istorice, cultivate abilități de documentare privind memoria rezistenței, represiunilor politice, deportărilor și colectivizării forțate din perioada regimului sovietic de ocupație (...)

Acțiuni consacrate Zilei europene de comemorare a victimelor regimurilor totalitare

18 august 2023

În data de 18 august 2023, în contextul Zilei europene de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, la sediul Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova (str. Mihail Kogălniceanu 52/A) a fost vernisată expoziția foto-documentară „În cătușele Siberiei. Copii basarabeni deportați de regimul totalitar-comunist în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953” a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM (...)

Deschiderea expoziției Romanian Jewelry Week - Chișinău 2023

18-31 august 2023

În data de 18 august 2023, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda deschiderii Romanian Jewelry Week, o ediție specială a evenimentului care a marcat o etapă importantă în conlucrarea dintre România și Republica Moldova în domeniul bijuteriei contemporane. Această inițiativă inovatoare, organizată de Assamblage în parteneriat cu MNIM, a fost posibilă datorită suportului Institutului Cultural Român prin Programul Cantemir, un program de sprijinire a proiectelor culturale de impact internațional (...)

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din satul Văsieni!

9 august 2023

În data de 9 august, la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu" din satul Văsieni a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".Evenimentul a fost moderat de către Diana Candu, directoarea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu", iar cu luări de cuvânt, au participat Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Sergiu Candu, primarul satului Văsieni și Ion Garbuz, specialistul superior în cadrul Secției Cultură Ialoveni (...)

Inaugurarea expoziției „Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome „la Bug” (1942-1944): deportare, umilire, înfometare, contaminare, exterminare”

2 august 2023

Drama femeilor rome în Holocaust în 1942-1944 este prezentată într-o expoziție unică, în perioada 2-23 august, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în premieră pentru Republica Moldova. Expoziția prezintă mărturii foto-documentare ale dramei femeilor rome deportate, exterminate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare situate pe teritoriul dintre râurile Nistru și Bug. În același timp, expoziția aduce un omagiu tuturor victimelor de etnie romă, subliniind pericolele conexe războiului și necesitatea de combatere a tuturor formelor de discriminare și manifestare de ură (...)

Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova

28 iulie 2023

Asociația YUFest a organizat în premieră, la Chișinău, evenimentul „Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova". Manifestarea a avut loc vineri, 28 iulie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei și a adunat oaspeți din ambele țări, pentru a celebra identitatea românească comună.Evenimentul a debutat cu o conferință de presă în Sala Marii Uniri, unde au fost prezenți vorbitori de seamă, printre care se numără Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei Naționale Române din Iași, Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Manager general al Bibliotecii Naționale a României, Livia Sîrbu, Directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizator al evenimentului (...)

„La o cafea în aer liber” cu Ariana Trofim

22 iulie 2023

În data de 22 iulie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc „La o cafea în aer liber" cu Ariana Trofim, eveniment în cadrul căruia participanții au avut ocazia de a descoperi secretele și subtilitățile protocolului și etichetei.Timp de 2 ore, participanții s-au bucurat de o atmosferă relaxantă și interactivă, având posibilitatea de a adresa întrebări, de a împărtăși experiențe și de a învăța lucruri noi despre lumea protocolului și a etichetei (...)

Lansare de carte: „Prizonierii de război: cronica războiului ruso-japonez din 1904-1905” de Simion Carp

18 iulie 2023

În data de 18 iulie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea de carte a dlui Simion Carp, doctor în drept și profesor universitar, intitulată „Prizonierii de război: cronica războiului ruso-japonez din 1904-1905".În cadrul evenimentului, unde au fost prezenți numeroși savanți și distinși oaspeți, după o succintă prezentare a lucrării de către autor, cuvânt a luat Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, E.S. Yamada Yoichiro, care a apreciat lucrarea și a impresionat publicul prin mesajul său, în timpul căruia a trecut în revistă evenimentele de la începutul secolului XX (...)

Deschiderea expoziției fotografice „Chișinăuienii secolului XX”

17 iulie 2023

În data de 17 iulie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea expoziției fotografice „Chișinăuienii secolului XX", un proiect de voluntariat social și educational, implementat de Volunteer Center RVC.În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Livia Sîrbu, director adjunct MNIM, Adele Bescetnicova, coordonatoarea proiectului, Ion Ștefăniță, curatorul proiectului și Nichita Caterniuc, voluntar RVC (...)

Vernisarea expoziției „I Love Sushi”

13 iulie 2023

În data de 13 iulie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „I Love Sushi", organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei din Republica Moldova și Fundația Japoneză.Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a subliniat legătura strânsă dintre alimentație și cultura unei țări, exprimând atitudinea acesteia față de viață prin ingrediente, modul de preparare și tradițiile culinare asociate (...)

Inaugurarea expoziției „Basarabenii în Gulag” în PMAN

6 iulie 2023

În data de 6 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția „Basarabenii în Gulag", unde sunt expuse mărturii cutremurătoare ale victimelor deportărilor staliniste din Basarabia. Două vagoane de tren, identice cu cele folosite pentru deportări, au fost aduse în PMAN, oferind publicului ocazia de a se apropia de această parte tragică a istoriei noastre (...)

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul local de Istorie și Etnografie din satul Trușeni!

4 iulie 2023

În data de 4 iulie, la Muzeul local de Istorie și Etnografie din satul Trușeni a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".Această expoziție reprezintă un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea prin care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală (...)

Oriental Music Night

30 iunie 2023

În data de 30 iunie, am avut plăcerea să găzduim un eveniment cu totul special în curtea noastră: Oriental Music Night. Acest concert unic a adus în prim-plan misterul și frumusețea culturilor orientale, oferindu-le spectatorilor o abordare muzicală inedită.Contrastele, senzualitatea și farmecul acestor culturi au prins viață prin intermediul Moldovan National Youth Orchestra, care a creat un spectacol muzical ce nu s-a încadrat în tiparele obișnuite (...)

Conferința știinţifică națională „STALINIZARE ȘI DESTALINIZARE: fapte istorice, mituri, memorie istorică”

28-29 iunie 2023

În data de 28-29 iunie 2023, au avut loc lucrările conferinței științifice naționale „Stalinizare și destalinizare: fapte istorice, mituri, memorie istorică", eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cooperare cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române și Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți (...)

Ziua Mondială a Refugiatului

20 iunie 2023

În curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în data de 20 iunie 2023, s-a desfășurat un eveniment de comemorare a Zilei Mondiale a Refugiatului, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și de UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați. Tema ediției din acest an a Zilei Mondiale a Refugiatului - „Speranța departe de casă: o lume în care refugiații sunt întotdeauna incluși" - este extrem de relevanță în contextul exemplului puternic de incluziune a refugiaților oferit de Republica Moldova (...)

Vernisarea expoziției „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” - 33 de ani martor ocular al Republicii Moldova”

20 iunie 2023

În data de 20 iunie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de fotografii „Agenția Informațională de Stat „Moldpres" - 33 de ani martor ocular al Republicii Moldova", care cuprinde peste 160 de fotografii de la evenimente politice, sociale, economice și culturale, de la obținerea independenței și până în prezent.Directorul Moldpres, Petru Beregoi, a subliniat că expoziția reprezintă o oportunitate de a demonstra că Moldpres, în plus față de misiunea sa principală de a informa, are și responsabilitatea de a păstra memoria istorică a țării prin intermediul artei fotografice (...)

Seminarul științifico-practic „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova”

14 iunie 2023

În data de 14 iunie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc seminarul științifico-practic „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova", organizat în colaborare cu Agenția Națională Arheologică și sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei, a reunit instituții muzeale din subordinea autorităților publice locale din Republica Moldova (...)

Seminar științifico-practic „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova”

14 iunie 2023

La 14 iunie 2023, în contextul Zilelor Europene ale Arheologiei, în Sala albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, începând cu ora 10.00, va avea loc Seminarul „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova", organizat în cooperare cu Agenția Națională Arheologică, sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova (...)

„Moldova are artă - Chișinăul are artă”

10 iunie 2023

În data de 10 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda celei de-a doua ediții a evenimentului „Moldova are artă - Chișinăul are artă". Acest eveniment special a fost dedicat promovării bogăției culturale a țării noastre și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi și sprijini artiștii locali.Seara a fost transformată într-o poveste muzicală de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", sub îndrumarea talentatului dirijor Mihail Agafița (...)

Gala Societății Civile 2023, ediția a IV-a

7 iunie 2023

În data de 7 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Gala Societății Civile 2023 ediția a IV-a, eveniment în care Organizații ale societății civile (OSC) din diferite regiuni ale Republicii Moldova au fost premiate pentru angajamentul lor, dedicația, activismul și creativitatea în găsirea soluțiilor pentru cele mai acute probleme la nivel local și național.În acest an, OSC-urile din Republica Moldova au fost recunoscute în șapte categorii distincte. Premiile au fost acordate în semn de apreciere pentru promovarea valorilor europene, susținerea democrației și contribuția la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova (...)

Inaugurarea expoziției de fotografie veche „Vilnius – 700 de ani”

5 iunie 2023

În data de 5 iunie, în holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției fotografice „Vilnius - 700 de ani". Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a aduce în atenția publicului dovezi istorice despre evoluția orașului Vilnius în perioada sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.În cadrul evenimentului, Ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, Tadas Valionis, a subliniat importanța acestei expoziții în a transmite mesajul despre Vilniusul modern ca fiind un oraș democratic, cu oameni liberi și o economie ascendentă (...)

Ziua Internațională a Copilului la MNIM

28 mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități speciale dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Sub genericul „Să rămâi copil mereu!..", evenimentul a adunat o mulțime de participanți entuziasmați, care au petrecut o zi plină de distracție și zâmbete.În cadrul acestui eveniment, copiii și părinții au avut ocazia de a vizita gratuit expozițiile permanente și temporare ale muzeului, descoperind astfel bogăția istoriei și culturii noastre. Această oportunitate a permis copiilor să învețe într-un mod interactiv și captivant (...)

The Distinguished Gentleman's Ride 2023

28 mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment deosebit, The Distinguished Gentleman's Ride 2023, cel mai mare și stilat eveniment caritabil de motociclete din lume. Participanții s-au adunat în curtea muzeului pentru a susține o cauză nobilă și a contribui la cercetarea cancerului de prostată și sănătatea mentală a bărbaților, prin donații în numele partenerului de caritate al DGR, Movember (...)

African Fashion Show for Charity

27 mai 2023

În data de 27 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment deosebit, African Fashion Show for Charity, care a adus împreună cultura africană și brandurile locale într-un mod unic și plin de stil. Evenimentul a avut loc într-un context caritabil, cu scopul de a sprijini Hospices of Hope Moldova.African Fashion Show for Charity a fost primul eveniment de modă africană de acest gen organizat în Republica Moldova și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi frumusețea și bogăția culturii africane, în special din Sierra Leone și Africa de Vest (...)

Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii”, ediția a VIII-a

26 mai 2023

În data de 26 mai 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii", ediția a VIII-a, în cadrul căreia au participat peste 15 coruri din toată Republica Moldova.Dorim să felicităm toți dirijorii și formațiile corale pentru prestația lor de înaltă calitate și profesionalism în această ediție. A fost o competiție muzicală de excepție și suntem încântați să vă prezentăm punctajele obținute conform criteriilor stabilite de către organizatori (...)

„Zâmbete și flori pe note de pian” recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei

21 mai 2023

În data de 21 mai 2023, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eclatant recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei, cu genericul „Zâmbete și flori pe note de pian", susținut de elevii din Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă" din municipiul Chișinău, clasa profesoarei Luminița Braicov.Evenimentul a subliniat rolul instituției muzeale în medierea a două valori perene ale spiritualității românești - Familia și Muzica (...)

Ziua Familiei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

21 mai 2023

În data de 21 mai, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități dedicate Zilei Familiei.Cei prezenți au avut posibilitatea de a explora expozițiile muzeului și de a se implica activ în următoarele activități: Questul „Descoperim familia și familii": Participanții au fost încurajați să se angajeze într-o căutare plină de suspans pentru a identifica piese valoroase în expoziția muzeului (...)

Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022

16 mai 2023

În data de 16 mai 2023, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022, sub egida Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale Arheologice.Această reuniune științifică a fost organizată în parteneriat de Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor și Zilei Internaționale a Muzeelor, care au fost sărbătorite în acest an pe 13 și, respectiv, 18 mai (...)

Inaugurarea expoziției „Modă și stil de viață în secolul XX” din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

18 mai 2023

În data de 18 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea unei veritabile expoziții tematice, intitulată „Modă și stil de viață în secolul XX" din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Această expoziție impresionantă pune în prim-plan vestimentația din secolul al XX-lea, adunată și păstrată cu grijă de muzeografii noștri.Cu mândrie, vă prezentăm peste 200 de piese de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii cu valoare istorică, artistică și memorialistică (...)

Ziua Internațională a Muzeelor 2023

18 mai 2023

În data de 18 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta a avut genericul „Muzeele, Sustenabilitatea și Bunăstarea".În această zi, vizitatorii au avut ocazia de diverse activități și evenimente, cum ar fi: Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului, fotografierea la panourile tematice cu decupări „Istoria strămoșilor în chipuri și emoții", atelierul educativ „Ce ascunde pământul", laboratorul de restaurare „Din pământ în expoziție: drumul unui vas", atelierul educativ „Ce ascunde pământul" și studioul de fotografie „Istoria prin obiectivul fotografului" (...)

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Strășeni!

17 mai 2023

Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, în data de 17 mai, la Strășeni, a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".În cadrul evenimentului de inaugurare, care a avut loc în incinta Școlii de Arte a Municipiului Strășeni, cu luări de cuvânt au participat Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Valentina Casian, primar al municipiului Strășeni și Efimia Luca, director a Muzeului de Istorie și Etnografie Strășeni, care au salutat publicul prezent și au accentuat aportul organizării a asemenea expoziții pentru conservarea și valorificarea patrimoniului istoric și național (...)

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023

13 mai 2023

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut plăcerea de a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din comunitatea mondială a muzeelor - Noaptea Europeană a Muzeelor, sub genericul „De noaptea muzeelor moda prinde viață!". Evenimentul, la cea de-a 19-a ediție, a fost organizat sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 17:00 și 24:00 (...)

Workshop de afiș polonez la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

10-12 mai 2023

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment cultural deosebit între 10-12 mai 2023. În această perioadă, în colaborare cu Institutul Polonez din București, a avut loc un workshop de afiș polonez. Workshop-ul a oferit participanților oportunitatea de a se familiariza cu stilul inconfundabil al afișelor poloneze. Evenimentul a fost condus de doi experți în domeniu, Agata Kulczyk și Marcin Markowski de la Magdalena Abakanowicz University of the Arts Poznań (...)

Extinderea cooperării cu instituțiile din Republica Lituania

10 mai 2023

În contextul extinderii relațiilor de cooperare cu instituțiile din Republica Lituania, în data de 10 mai 2023, la Muzeul Ocupațiilor și Luptelor pentru Libertate din Vilnius, Lituania a avut loc ceremonia de inaugurare a EXPOZIȚIEI FOTO-DOCUMENTARE „COPILĂRIA ÎN GULAG". Expoziția prezintă imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare, excizare forțată din propriile familii, în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1953 (...)

Vernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko”

10 mai 2023

În data de 10 mai, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko", organizată de către Institutul Polonez de la București. Universul picturilor lui Prymachenko este unul fantastic și plin de creaturi și plante excentrice, o lume ruptă de realitate care necesită din partea noastră multă atenție și cunoștințe aprofundate despre plante, animale și oameni (...)

Ziua Faptelor Bune

30 aprilie 2023

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Faptelor Bune, inițiată în Republica Moldova de către Volunteer Center RVC, alăturându-se mișcării mondiale care încurajează bunătatea și generozitatea față de ceilalți.Acest eveniment a marcat încheierea lunii aprilie, oferind vizitatorilor oportunitatea de a învăța și a se bucura de activitățile organizate de către Secția Relația cu Publicul și Educație Muzeală (...)

Expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag” pe agenda programului național „Timișoara – capitală europeană a culturii în anul 2023”

21 aprilie 2023

În data de 21 aprilie 2023, la invitația colegilor de la Memorialul Revoluției din Timișoara (România), a avut loc vernisajul „Copilăria în Gulag" (curator Ludmila D. Cojocaru), eveniment organizat în cadrul Programului cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023". Expoziția prezintă imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare, excizare forțată din propriile familii, în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1953 (...)

Al XVII-lea Simpozion de Heraldică

27 aprilie 2023

În data de 27 aprilie 2023, Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore", Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat Al XVII-lea Simpozion de Heraldică.Acesta a fost dedicat aniversării a 10-a de la instituirea Cabinetului de heraldică în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova (...)

Vernisarea expoziției „Frontiere” a artistei multimedia Valeria Barbas

26 aprilie 2023

În data de 26 aprilie 2023, în holul de la parter a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției multimedia „Frontiere", care reprezintă o colaborare inedită între artista dr. Valeria Barbas cu Muzeul și Arhiva Parlamentului Republicii Moldova.La evenimentul de inaugurare a expoziției, au luat cuvântul autoarea expoziției dr Valeria Barbas, Directorul adjunct MNIM Livia Sîrbu, Prorectorul ULIM dr. hab. Elena Prus, critic de artă, prof. dr., Eleonora Brigalda și Marcela Nistor, deputată în Parlamentul RM (...)

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC