EN RO
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Mod citire#Exponatul Lunii

Printre fiinţele din mitologia greacă se numără satirul (în greaca veche - Σάτυρος), numit şi Silen, demon al naturii, al pădurii, de sex masculin, cunoscut a fi companionul zeilor Pan şi Dionis. Satirii erau închipuiţi dansând pe câmpie, bând împreună cu Dionis şi fugărind menadele şi nimfele. În mituri, aceştia sunt reprezentaţi ca având partea de sus a corpului umană, iar cea de jos - fie de cal, fie de ţap, fapt pentru care aveau şi cozi lungi şi stufoase.
Treptat, trăsăturile lor animaliere se diminuează, membrele inferioare devin omeneşti (aveau picioare, şi nu copite). Un rol aparte în legendele greceşti îl are satirul Marsias (Μάρσιας). De asemenea, îl mai întâlnim şi pe zeul Pan sub înfăţişarea unui satir.

Despre provenienţa lor ne relatează istoricul Hesiod, menţionând că satirii sunt iubitori de vin, iar legendele mai susţin că anume satirii au salvat-o pe Ariadna (Aριαδνη), fiica regelui Minos din Creta, pe care iubitul ei Theseu (Θησεύς) a părăsit-o singură pe insula Naksos (Νάξος).

Satirii mai sunt interpretaţi ca fiinţe de o putere şi rezistenţă deosebită, dar care, totodată, preferă muzica, unul din principalele lor atribute fiind fluierul. La fel, printre atributele satirilor se mai numără şi tirsul, vasele pentru vin, burdufurile.

Figurina Satirului din colecţia MNIN este unică. Ea este executată din bronz şi are înălţimea de 17 cm. Figurina este realizată într-o manieră mai stilizată, reprezentând personajul în picioare, cu mâna dreaptă ţinând parcă ceva, iar cea stângă fiind deteriorată. La fel, şi piciorul stâng este incomplet. Unii cercetători o consideră drept toartă a unui vas (posibil, cupă). Cu siguranţă, piesa avea un caracter simbolic.

Presupunem datarea piesei din perioada clasică grecească, sec. IV a. Chr.

Click aici pentru Turul Virtual al Muzeului

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 


Evenimente


Reține. 23 august

Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare

(...)

In Memoriam Vlad POHILĂ

Cu profundă tristeţe în suflet am primit vestea despre decesul subit al vestitului Om de Cultură, distins Om al Cetăţii, patriot şi luptător perseverent pentru cauza alfabetului latin, recunoaşterea limbii române în Republica Moldova din primii ani de independenţă, al unităţii neamului românesc şi, nu în ultimul rând, al bunului prieten al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei - Vlad Pohilă. (1953-2020) (...)

Conferința Internațională „Razboiul Hibrid: Mecanisme și Consecințe"

Mai mulţi istorici, analişti politici, experţi internaţionali, scriitori şi jurnalişti s-au reunit pe 21 februarie 2020, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a dezbate o temă foarte actuală: războiul hibrid şi urmările acestuia în politică, mass media, istorie, identitate, etc. dar și pentru a căuta soluţii în combaterea acestui fenomen şi a ştirilor false (...)

Ziua Națională a Culturii la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Ziua Națională a Culturii va fi marcată și în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei! În data de 15 ianuarie vă așteptăm cu drag la următoarele evenimente (...)

Activități dedicate sărbătorilor de iarnă

26-28 decembrie 2019

În data de 26 și 28 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda a două evenimente dedicate frumoaselor sărbători de iarnă (...)

Activitatea interactivă cu tema „Fii conștient, nu dependent!”

11 decembrie 2019

În ziua de 11 decembrie, secția Relații publice. Educație muzeală, în colaborare cu elevii claselor a VII-a ai Liceului de Limbi Moderne „Socrate" din Chișinău, au organizat activitatea interactivă cu tema „Fii conștient, nu dependent!" (...)

Eveniment dedicat marelui poet azer Imadeddin Nasimi

4 decembrie 2019

La 4 decembrie, anul curent, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit un eveniment inedit „Nasimi - 650 de ani de la naștere" dedicat marelui poet azer Imadeddin Nasimi (...)

Expoziția World Press Photo revine la Chișinău pentru al treilea an consecutiv

Chișinăul va găzdui pentru a treia oară Expoziția Internațional World Press Photo, ediția 2019, cea mai importantă competiție fotografică la nivel mondial. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul Regatului Țărilor de Jos (...)

Vernisajul expoziției „Luptă și suferință”

Drama poporului polonez în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, victimă a politicii agresive şi expansioniste a celor două regimuri totalitare - nazist şi bolşevic - a generat ample discuții pe plan internațional. Polonezii au fost cei care au arătat că înfrângerea nu este atunci când este capturată capitala, ci atunci când este capturat sufletul, aceștia luptând cu înverșunare pentru independența și pentru țara lor (...)

Lansare de carte: Victor Țvircun „Monumentele relațiilor istorice moldo-ruse pe teritoriul Moldovei”

12 noiembrie 2019, ora 15:00, Sala Albastră

 La 12 noiembrie curent, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei va avea loc lansarea studiului monografic „Monumentele relațiilor istorice moldo-ruse pe teritoriul Moldovei", autor Victor Țvircun, doctor habilitat, profesor universitar. Chișinău, Bons Offices, 2019 (...)

Simpozionul XVIII de Numismatică

24-25 octombrie 2019

În perioada 24-25 octombrie 2019 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a găzduit cel de-al XVIII-lea Simpozion de Numismatică organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din Bucureşti şi Societatea Numismatică din Republica Moldova (...)

Conferința „30 ani de la Căderea Zidului Berlinului”

07 noiembrie 2019

 La 09 noiembrie 2019 s-au împlinit 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului, eveniment cu ocazia căruia, Muzeul Național de Istorie în parteneriat cu Centrul Cultural German AKZENTE au organizat Conferința „30 de ani de la căderea zidului Berlinului", cu participarea istoricilor din Germania și Republica Moldova (...)

Atelier pentru mici și mari

Pe 26 octombrie, ora 11:00, Muzeul Național de Istorie invită toți prietenii săi mici și mari la o captivantă călătorie în lumea istoriei pentru a descoperi, cunoaște și înțelege împreună tainele ei (...)

Concurs Internațional de Muzică Corală

Ediția a XII-a a Festivalului „A Ruginit Frunza din Vii" vine și în acest an să ne încânte cu vocile fermecătoare ale participanților și versurile romantice ce ne rămân pe mult timp în gând (...)

Conferinţa ştiinţifică anuală ISTORIE. ARHEOLOGIE. MUZEOLOGIE, ediţia a XXIX-a

17-18 octombrie 2019

Istoria este tradiție, iar Muzeul Național de Istorie a Moldovei și le respectă pe ale sale. Deja la a XXIX-a ediție, Conferința Științifică anuală a Muzeului a adunat iar la masa discuțiilor arheologi, istorici, cercetători, muzeografi dar și pe toți cei interesați de istorie de pe ambele maluri ale Prutului și nu doar (...)

Întâlnirea Eroine (in)vizibile și proiecție de film

26 septembrie 2019

Poveștile celor 34 de femei care au avut curajul de a schimba lumea continuă! În seara de 26 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit o întâlnire organizată de Institutul Polonez de la București, dedicată femeilor unde, împreună cu doamna Angela Stafii s-a discutat despre situația femeilor, provocări, dileme, istorii și învățăminte prețioase (...)

Vizită interactivă pentru copiii cu deficiențe de auz

25 septembrie 2019

În fiecare an, ultima săptămână din septembrie Muzeul o dedică sprijinului incluziunii sociale a tinerilor cu deficiențe de auz. La data de 25 septembrie, 30 de copii de la Școala Profesională nr. 11 pentru tinerii cu deficiențe de auz, din Chișinău, au petrecut împreună cu noi momente de neuitat (...)

Conferința Științifică „Mănăstirea Căpriana- 590 de ani de la prima mențiune scrisă"

12 septembrie 2019

 Institutul de Istorie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Editura Cartdidact au organizat la 12 septembrie Conferința Științifică „Mănăstirea Căpriana - 590 de ani de la prima mențiune scrisă" (...)

Atelierul de lucru „Prutul de Jos: provocări și oportunități"

10-12 septembrie 2019

În perioada 10-12 septembrie 2019, Muzeul Național de Istorie a Moldovei este gazda unui eveniment inedit în Republica Moldova (...)

Conferința științifică „Pactul Molotov-Ribbentrop - verde pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial”

21 august 2019

Centrul de Excelență Institutul de Istorie Socială „ProMemoria", Institutul de Istorie, Chișinău, Academia Oamenilor de Știință din România (AOŞR), Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat la 21 august 2019, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, conferința științifică „Pactul Molotov-Ribbentrop - verde pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial" (manifestare științifică cu prilejul împlinirii a 80 de ani din data semnării odiosului document) (...)

Seniors meets Juniors!

Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Asociația Muzical-Corală și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării are onoarea de a vă invita la 25 iulie 2019, la un concert susținut de tinerii violoniști din instituțiile de muzică naționale, împreună cu colegi de peste hotarele țării (...)

Activităţi dedicate „Zilei Internaţionale a Copilului"

1 iunie 2019

Cu ocazia „Zilei Internaţionale a Copilului", la 1 iunie 2019 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat pentru copii activitatea "Adunăm istoria prin puzzle" (...)

Lansare de carte „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709−1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varniţa”, Chișinău, 2019. Editura Lexon-Prim. 516 p. Autor: Robert R. Denndorf

23 mai 2019

 Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit la 23 mai 2019, lansarea cărții Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709-1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varniţa, Chișinău, 2019. Editura Lexon-Prim. 516 p. Autor: Robert R. Denndorf. Evenimentul desfășurat, în Sala Albastră, a adunat cercetători, muzeografi, cadre didactice, studenţi şi elevi (...)

Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor

18 mai 2019

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a organizat la 18 mai 2019, între orele 10.00 - 24.00, Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor. În acest an evenimentele s-au desfășurat sub genericul Muzeele - hub-uri creative: viitorul tradiţiilor (...)

Activitați dedicate Zilei Internaționale a Familiei

12 mai 2019

Ziua Internațională a Familiei este marcată în fiecare an la data de 15 mai. Rolul acestei zile este de a sublinia importanța tuturor membrilor unei familii, indiferent că sunt părinți, bunici sau frați, precum și importanța educației paterne pentru viitorul copiilor (...)

Al XIII-lea Simpozion de Heraldică

24 aprilie 2019

În ziua de miercuri, 24 aprilie 2019, începând cu ora 10.00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989, nr. 121 A, Chișinău), își va desfășura lucrările cel de Al XIII-lea Simpozion de Heraldică (...)

Sesiunea Naţională de Rapoarte “Cercetări arheologice în Republica Moldova. Campania 2018”

18 aprilie 2019

 Pe 18 aprilie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Agenția Națională Arheologică, Comisia Națională Arheologică și sub auspiciile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a organizat a III-a ediție a Sesiunii naționale de rapoarte arheologice (...)

Tradiţie strămoşească în stil japonez

2 martie 2019

Mărţişorul, celebrat în fiecare an în primele zile ale lunii martie, simbolizează renaşterea şi sosirea primăverii, făcându-ne să simţim energia unui alt început (...)

Patrimoniu muzeal în materiale filatelice

De Ziua Mondială a Radioului, la 13 februarie 2019, ÎS „Poșta Moldovei" introduce în circulație seria de mărci poștale „Aparate de radio de epocă" (...)

Rememorarea Holocaustului

22-29 ianuarie 2019

În perioada 22-29 ianuarie 2019, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost marcată săptămâna comemorării victimelor Holocaustului (...)

Din suflet pentru suflet de Crăciun

23 decembrie 2018

La 23 decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment dedicat copiilor atipici - cu sindrom Down și alte dizabilități - și celor tipici (...)

TÂRGUL NAȚIONAL AL COVORULUI „COVORUL DORULUI” EDIȚIA A V-A

16 decembrie 2018, între orele 14:00 şi 18:00

Târgul Național al Covorului a fost organizat al cincilea an consecutiv de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în contextul promovării elementului "Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova", care a fost înscris la 1 decembrie 2016 în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. (...)

Activitate de educare şi sensibilizare a comunităţii şcolare în scopul prevenirii consumului de alcool, tutun şi droguri

12 decembrie 2018

În ziua de 12 decembrie, secția Relații publice, Educație muzeală (coordonator: Natalia Popovici) a organizat pentru elevii Școlii Profesionale nr. 9 din Chișinău, grupa 01, o activitate cu tema „Fii constient, nu dependent!" (...)

Redeschiderea Conacului familiei Lazo

La 2 decembrie 2018, ora 12.00, a avut loc inaugurarea expoziţiei permanente „Ambient basarabean - conacul de la Piatra - interconexiune de personalităţi istorice" a Conacului familiei Lazo de la Piatra, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei (...)

Conferinţa ştiinţifică internaţională „Cronologia celei de a doua epoci a fierului şi a perioadei romane timpurii în Europa Centrală şi de Sud-Est: probleme şi perspective”

Chişinău, 8-9 noiembrie 2018

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă", cu suportul Fundaţiei Alexander von Humboldt, au organizat conferinţa ştiinţifică internaţională (Humboldt-Kolleg) (...)

Conferinţă ştiinţifică internaţională „Relațiile polono-moldovenești la centenarul redobândirii independenței de către Polonia"

22 octombrie 2018

 Conferinţa ştiinţifică internaţională cu tema „Relaţiile polono-moldoveneşti la centenarul redobândirii independenţei de către Polonia”, care s-a desfăşurat pe 22 octombrie, începând cu ora 10.00, a fost iniţiată şi organizată de Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova (...)

Conferinţa ştiinţifică anuală ISTORIE. ARHEOLOGIE. MUZEOLOGIE. Ediţia a XXVIII-a

CHIŞINĂU, 18-19 octombrie 2018

În zilele de 18-19 octombrie 2018 va avea loc conferinţa ştiinţifică anuală a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei cu genericul Istorie. Arheologie. Muzeologie, ediţia a XXVIII-a (...)

Noaptea filmelor sub stele, ediția a V-a la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

23 august – 15 septembrie 2018

Evenimentul tradițional - Noaptea filmelor sub stele, ajuns la cea de-a V-a ediție, s-a desfășurat în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei între 23 august și 15 septembrie 2018 (...)

Concert susținut de Tania Cerga și Andrei Glavan

20 iulie 2018

În seara zilei de 20 iulie, între orele 19.00 și 22.00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a desfășurat un spectacol muzical extraordinar, susținut de artiștii Tania Cerga și Andrei Glavan. Concertul în aer liber, intitulat „Mai aproape", a fost un preludiu pentru primul lor album. O poveste a iubirii, cântată altfel de Tania Cergă și Andrei Glavan (...)

Concert „Arhitecturi Classic”

29 iunie 2018

Moldovan National Youth Orchestra continuă seria de evenimente de popularizare a muzicii clasice către publicul larg prin seria de trei concerte cu genericul „Arhitecturi Captivante", ediția a II-a (...)

Concurs de referate dedicat Centenarului Unirii

28-29 iunie 2018

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit primul concurs de referate adresat audienților Institutului Național al Justiției din Republica Moldova și auditorilor Institutului Național al Magistraturii din România (...)

Seminarul metodologic internaţional „Femeia în istoria universală. Noi abordări metodologice”

5 iunie 2018

 Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat pe 5 iunie seminarul metodologic internațional „Femeia în istoria universală. Noi abordări metodologice" (...)

Ziua Internațională a Copilului

1 iunie 2018

La 1 iunie, când este celebrată Ziua Internațională a Copilului, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment dedicat copiilor atipici - cu sindrom Down și alte dizabilități - și celor tipici (...)

ZIUA şi NOAPTEA MUZEELOR la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

19 mai 2018

Anul acesta, două dintre cele mai importante evenimente din viaţa comunităţii mondiale a muzeelor – Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Muzeelor, au fost sărbătorite de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei pe 19 mai (...)

Atelier de creație dedicat stemei de familie

13 mai 2018

Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, secția Relații publice, Educație muzeală a organizat un atelier cu tema „Blazonul familiei mele" pentru părinți și copii (...)

Cel de-Al XII-lea Simpozion de Heraldică

27 aprilie 2018

În Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova, zi în care sărbătorim și Stema de Stat a țării noastre, Societatea de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore", într-un parteneriat tradițional cu Comisia Naţională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova şi Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a organizat în sala de conferinţe a muzeului cel de Al XII-lea Simpozion de Heraldică, la care au participat circa treizeci de persoane din mediile științifice chișinăuiene (...)

„Jazz and Wine”, ediția a V-a

19 aprilie 2018

 La 19 aprilie, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit cea de-a V-a ediție a concertului Jazz & Wine, susținut de Geta Burlacu, alături de instrumentiștii Petru Haruță, Dan Brumă și Iulian Ursu (...)

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor

18 aprilie 2018

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a celebrat Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor prin două activități, organizate de secția Relații publice, Educație muzeală în colaborare cu muzeografii secției Restaurare (...)

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice (campania 2017)

La 18 aprilie 2018, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Sesiunea Națională de Rapoarte privind cercetările arheologice în Republica Moldova, campania 2017 (...)

Simpozionul „Unirea de la 1918 în colecţii muzeale”

12 aprilie 2018

La 12 aprilie 2018, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, s-a desfăşurat Simpozionul „Unirea de la 1918 în colecţii muzeale" (...)

Eveniment de încheiere a campaniei „Tu să poți”

28 martie 2018

Miercuri, 28 martie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit un eveniment de celebrare a protagonistelor campaniei „Tu știi că poți", care a fost lansată în martie 2018 de UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) (...)

Eveniment dedicat Zilei mondiale a sindromului Down

18 martie 2018

În fiecare an, la 21 martie, se marchează Ziua mondială a sindromului Down, prilej pentru a conștientiza problemele cu care se confruntă cei care suferă de această afecţiune genetică (...)

Lansarea volumului: „История жизни Марии Кантемир в письмах и документах”

Luni, 26 februarie 2018, începând cu ora 15.00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei va avea loc lansarea volumului: „История жизни Марии Кантемир в письмах и документах" („Istoria vieţii Mariei Cantemir în scrisori şi documente"). Seria Istoria la feminin, Editura: Lexon-Prim, Chişinău, 2018, 271 p., autor: Lilia Zabolotnaia (...)

Activitate educațională cu genericul „Fii conştient, nu dependent!”

14 decembrie 2017

În ziua de 14 decembrie, secția Relații publice, Educație muzeală a organizat pentru elevii claselor a VIII-a de la Liceul-Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău o activitate cu tema „Fii conştient, nu dependent!" (...)

Activități culturale de Crăciun la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

În perioada sărbătorilor de iarnă, Muzeul Național de Istorie a Moldovei organizează pentru public:1. Ateliere de decorațiuni Origami, ținute de Asociația „Origami Moldova". Atelierele se vor desfășura în holul de la parter a muzeului în zilele de 16, 17, 23, 24, 26, 27 și 30 decembrie 2017, 3, 9 și 10 ianuarie 2018, în intervalul orar 11.00 - 15.00 (...)

CONCERT DE CRĂCIUN

14 decembrie 2017

 Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit joi, 14 decembrie 2017, începând cu ora: 18:00, un concert de Crăciun, oferit de Sala cu Orgă din Chișinău (...)

Eveniment dedicat sărbătorii tradiționale suedeze, Santa Lucia

11 decembrie 2017

 Ambasada Suediei în Republica Moldova a celebrat pe 11 noiembrie 2017, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Ziua Sfintei Lucia, una dintre cele mai importante tradiții culturale din Suedia, care precede Crăciunul (...)

CONCERT TRADIȚIONAL DE ZIUA ROMÂNIEI

30 noiembrie 2017

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a celebrat Ziua Națională a României printr-un concert extraordinar, oferit de Sala cu Orgă din Chișinău. Spectacolul muzical s-a desfășurat pe 30 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Sala Albastră a muzeului (...)

Conferinţa ştiinţifică anuală a muzeului Istorie. Arheologie. Muzeologie, ediţia a XVII-a

19-20 octombrie 2017

În zilele de 19-20 octombrie 2017 a avut loc conferinţa ştiinţifică anuală a muzeului Istorie. Arheologie. Muzeologie, ediţia a XXVII-a. Conferinţa a debutat prin cuvântul de deschidere al domnului E. Sava, director general (...)

A 13-a Reuniune mondială a mass-mediei bulgare

5 octombrie 2017

 Pe 5 octombrie 2017, între orele 9.00 și 10.30, Muzeul Național de Istorie a găzduit manifestarea de deschidere a celei de-a 13-a Reuniuni mondiale a mass-mediei bulgare. Tema întâlnirii din acest an a fost „Politici de vecinătate" (...)

SIMPOZION DE NUMISMATICĂ, ediția a XVII-a

5-6 octombrie 2017

În perioada 5-6 octombrie 2017 s-a desfășurat cel de-al XVII-lea Simpozion de Numismatică, organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din București și Societatea Numismatică din Republica Moldova (...)

Concertul trupei „7 Klase” în curtea Muzeului Național de istorie a Moldovei, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului

25 septembrie 2017

Luni, 25 septembrie 2017, începând cu ora 18.00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, trupa autohtonă „7 Klase" a susținut primul său concert intitulat „Ne luăm zborul". (...)

Noaptea filmelor sub stele, ediția a IV-a la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

24 august – 9 septembrie 2017

Evenimentul tradițional - Noaptea filmelor sub stele, ajuns la cea de-a IV-a ediție, s-a desfășurat în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei între 24 august și 9 septembrie 2017. Iubitorii celei de-a șaptea artă au avut posibilitatea să urmărească, de joi până sâmbătă, începând cu ora 21.00, capodopere ale cinematografiei universale (...)

Conferința „Discovering Lipatti”

19 august 2017

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment special în memoria lui Dinu Lipatti, la 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului român, organizat de Moldovan National Youth Orchestra (...)

Comemorarea victimelor represiunilor politice ale regimului totalitar comunist

8 august 2017

În ziua de 8 august, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc o manifestare de comemorare a victimelor care au avut de suferit calvarul represiunilor politice ale regimului totalitar comunist (...)

ÎN MEMORIA LUI ION UNGUREANU

2 august 2017

La 2 august, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat o manifestare de omagiere a regretatului actor și regizor Ion Ungureanu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ministru al culturii în anii 1990-1994, Artist al Poporului, Laureat al Premiului Național (...)

Manifestare dedicată împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Federală Cehă și Slovacă

12 iulie 2017

Istoria relațiilor diplomatice bilaterale moldo-ceho-slovace începe oficial la 1 iunie 1992, cu 25 de ani în urmă. Cu prilejul acestei aniversări, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment special, în cadrul căruia Ambasada Republicii Cehe și Ambasada Republicii Slovace la Chișinău au lansat o ștampilă poștală specială (...)

Lansare album cartografic

20 iunie 2017

La 20 iunie 2017, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea albumului cartografic „DESCRIPTIO BESSARABIAE". Evenimentul a fost organizat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chișinău, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei (...)

Ziua profesională a istoricului 2017

18 iunie 2017

La 18 iunie 2017, slujitorii zeiței Clio din Republica Moldova au serbat Ziua profesională a Istoricului, aflată în acest an la cea de-a șaptea ediție (...)

Conferința aniversară „Prima revistă bisericească în spațiul basarabean”

8 iunie 2017

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Institutul de Istorie al ASM, a organizat pe 8 iunie 2017 conferința științifică aniversară „Prima revistă bisericească în spațiul basarabean (La 150 de ani de la apariția revistei Kišinevskie Eparhial'nye Vedomosti)" (...)

CONCERT CAMERAL

3 iunie 2017

În data de 3 iunie 2017, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc un concert cameral susținut de violonista Lia RUSU, studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, anul IV, clasa conf. univ., maestru în arte, Ella Vlaicu. Tânăra violonistă a fost acompaniată la pian de Vera Stolearciuc și Ghenadie Sinigur (...)

CRONOGRAF LA MUZEU

27-28 mai 2017

 Muzeul Național de Istorie a Moldovei este partenerul tradițional al Festivalului CRONOGRAF, unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova. Acest eveniment de anvergură, organizat de OWH Studio, aduce anual în Republica Moldova documentare de calitate din întreaga lume (...)

Sesiunea națională de rapoarte „Cercetări arheologice în Republica Moldova. Campania 2016"

24 mai 2017

La 24 mai 2017, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit lucrările Sesiunii Naționale de Rapoarte „Cercetări arheologice în Republica Moldova. Campania 2016" (...)

Suită de manifestări în cadrul proiectului „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița – valorificare și promovare”

22-23 mai 2017

În zilele de 22-23 mai 2017, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Ambasada Suediei în Republica Moldova, Asociația obștească „Femeie. Speranță, Viitor" (Varnița), Muzeul Armatei din Suedia (Stockholm), Ambasada Republicii Moldova în Suedia a organizat un șir de evenimente în cadrul proiectului "Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița - valorificare și promovare" (...)

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR 2017

20 mai 2017

Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul: „Pasiuni comune, în mijlocul colecțiilor muzeale" (...)

Activități pentru copii organizate de Ziua Internațională a Muzeelor

18 mai 2017

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a sărbătorit Ziua Internațională a Muzeelor alături de vizitatorii săi, organizând pentru publicul tânăr lecția-concurs „Cunoaște-ți istoria" și o dezbatere cu tema „Moldova sovietică: între mituri și Gulag" (...)

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Muzeelor

18 mai 2017

În anul 1977, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a stabilit ca Ziua Internațională a Muzeelor să fie sărbătorită pe 18 mai, cu scopul de a recunoaște rolul acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății (...)

Activitate dedicată Zilei Internaționale a Familiei

14 mai 2017

În ziua de 14 mai, secția Relații publice, Educație muzeală a organizat un atelier cu tema „Arborele genealogic al familiei mele", dedicat Zilei Internaționale a Familiei (...)

Simpozion de Heraldică (Ediția a XI-a)

27 aprilie 2017

La 27 aprilie 2017, de Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova, în sala de conferințe de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei și-a ținut lucrările cel de-al XI-lea Simpozion de Heraldică (...)

Comemorarea a 25 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova

28 februarie 2017

Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Asociația de Drept Umanitar a organizat pe 28 februarie, începând cu ora 10.00, o conferință de comemorare a 25 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (2 martie 1992) (...)

Spectacol de muzică și dans „De Dragobete”

23 februarie 2017

An de an, Muzeul Național de Istorie a Moldovei consemnează ziua lui Dragobete, zeu al tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții. Promovarea acestei sărbători urmărește cultivarea valorilor morale și spirituale perene, a iubirii și prieteniei, a respectului față de tradițiile românești în rândul tinerilor. (...)

Lansarea cărții „Ghetoul din Chișinău, 1941-1942” de Paul A. Shapiro

9 februarie 2017

În ziua de 9 februarie, începând cu ora 15.00, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit lansarea ediției românești a volumului „Ghetoul din Chișinău. 1941-1942" de Paul A. Shapiro, director de Afaceri Internaționale și director emerit al Centrului de Studii Avansate ale Holocaustului „Jack, Joseph și Morton Mandel" de la Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, Washington, D.C. (...)

Lecție interactivă „Educația prin toleranță și respect”

26 ianuarie 2017

În ziua de 26 ianuarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-a desfășurat lecția interactivă „Educația prin toleranță și respect" pentru profesori preuniversitari și universitari din Republica Moldova, Germania, Polonia, România și Ucraina (...)

Masă rotunda cu tema: „Holocaust, foame și deportări – crime ale secolului XX”

25 ianuarie 2017

Pe data de 25 ianuarie, curent, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Liceul Teoretic „Ion Creangă" din Chișinău au organizat o masă rotundă cu tema: „Holocaust, foame și deportări - crime ale secolului XX" (...)

Masă rotundă cu tema „Probleme-cheie privind managementul patrimoniului arheologic”

În ziua de 15 decembrie 2016, între orele 15.00 și 18.00, va avea loc o masă rotundă cu tema „Probleme-cheie privind managementul patrimoniului arheologic" (...)

Conferința științifică internațională „Memoria ca patrimoniu cultural în Lituania și Moldova. Experiența cercetării și valorificării memoriei victimelor regimurilor totalitare și ocupației sovietice”

Chișinău, 2-3 decembrie 2016

Evenimentul științific a fost organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei (la inițiativa Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice), în cooperare cu Muzeul Victimelor Genocidului și Centrul de Cercetare a Genocidului și Rezistenței din Lituania (...)

Lansarea volumului „Istoria Basarabiei. Vol. 1: Preludii. Din paleolitic până la sfârșitul Antichității”, autor Ion Ţurcanu

30 noiembrie 2016

Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Întreprinderea Editorial-Poligrafică „Ştiința" au organizat pe 30 noiembrie 2016, în Sala Albastră a muzeului, lansarea volumului: Țurcanu Ion, „Istoria Basarabiei. Vol. 1: Preludii. Din paleolitic până la sfârșitul Antichității", Chișinău, 2016, 868 p. + 32 planșe (...)

Conferința științifică „Memoria victimelor regimului totalitar-comunist: istorie, impact, responsabilitate”

25 noiembrie 2016

Evenimentul științific a fost organizat în cadrul Programului de stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953" (...)

Conferința științifică anuală a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ediția a XXVI-a

20-21 octombrie 2016

În zilele de 20-21 octombrie 2016 și-a desfășurat lucrările conferința științifică anuală a muzeului Istorie. Arheologie. Muzeologie (...)

SIMPOZIONUL XVI de NUMISMATICĂ

21-24 septembrie 2016

În perioada 21-24 septembrie 2016 în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările celui de-al XVI-lea Simpozion de Numismatică, organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" din București, Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM și Societatea Numismatică din Republica Moldova (...)

ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

20 septembrie 2016

 Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la 20 septembrie 2016, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Laboratorul de Cercetări Ştiințifice „Tracologie" al Universității de Stat din Moldova au organiza (...)

Licitație caritabilă „CUCUTENI 2016”

1 august 2016

La închiderea expoziției „CUCUTENI 2016", în ziua de 1 august 2016, ora 18.30, a avut loc o licitație caritabilă, organizată de Art Studio „Picasso" în colaborare cu Agenția de comunicare și PR „PRofile" (...)

Eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități „Eu sunt important! Drepturile mele contează”

19 iulie 2016

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, Asociația Obștească SOMATO și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, au organizat un dialog informal între grupuri de persoane cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale și diverși actori naționali și internaționali, intitulat „Eu sunt important! Drepturile mele contează" (...)

Eveniment aniversativ dedicat Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

23 iunie 2016

 Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) marchează 15 ani de activitate în Republica Moldova, timp în care a realizat un șir de proiecte importante care au menirea să îmbunătățească viața oamenilor și să promoveze valorile democratice în țara noastră (...)

Ziua istoricului 2016

La 18 iunie 2016, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat o manifestare festivă consacrată Zilei Istoricului (...)

Omagiu lui Mihai Eminescu

15 iunie 2016

Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău și Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat un eveniment de comemorare a poetului național Mihai Eminescu, la împlinirea a 127 de ani de la trecerea sa în nemurire (...)

Masa rotundă „Deportările staliniste – formă a represiunilor politice”

13 iunie 2016

Luni, 13 iunie 2016, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc masa rotundă cu tema: „Deportările staliniste - formă a represiunilor politice". Evenimentul a fost dedicat comemorării a 75 de ani de la primul val al deportărilor sovietice din Basarabia și nordul Bucovinei (...)

Vizita oficială a directorului general al Manufacturii de Porțelan Herend, Ungaria

26 mai 2016

În data de 26 mai 2016, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vizita oficială a domnului Dr. Attila Simon, directorul General al Manufacturii de Porțelan Herend din Ungaria. Evenimentul a fost marcat de deschiderea expoziției de porțelan „Strălucirea Herend" la Muzeul Național de Istorie a Moldovei și prezentarea catalogului de obiecte unice din porțelan produse la această manufactură. (...)

Masă rotundă cu tema „POLONEZII LA SOROCA"

21 aprilie 2016

Joi, 21 aprilie 2016, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc masa rotundă cu tema „POLONEZII LA SOROCA". Evenimentul s-a desfășurat în Sala de conferințe de la etaj, începând cu ora 10.00 (...)

Lansarea proiectului „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol XII de la Varnița – valorificare și promovare”

8 aprilie 2016

La 8 aprilie 2016, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat la Varnița un eveniment special - lansarea proiectului „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol XII de la Varnița - valorificare și promovare"/SITVAR (...)

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
Adresează-ne o întrebare acum!

#Exponatul Lunii

Printre fiinţele din mitologia greacă se numără satirul (în greaca veche - Σάτυρος), numit şi Silen, demon al naturii, al pădurii, de sex masculin, cunoscut a fi companionul zeilor Pan şi Dionis. Satirii erau închipuiţi dansând pe câmpie, bând împreună cu Dionis şi fugărind menadele şi nimfele. În mituri, aceştia sunt reprezentaţi ca având partea de sus a corpului umană, iar cea de jos - fie de cal, fie de ţap, fapt pentru care aveau şi cozi lungi şi stufoase.Treptat, trăsăturile lor animaliere se diminuează, membrele inferioare devin omeneşti (aveau picioare, şi nu copite). Un rol aparte în legendele greceşti îl are satirul Marsias (Μάρσιας). De asemenea, îl mai întâlnim şi pe zeul Pan sub înfăţişarea unui satir...

Citeşte mai multe >>

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2020 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu