EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Seminar municipal la istorie „Valorificarea patrimoniului muzeistic pentru eficientizarea procesului instructiv la disciplina istorie”

25 Ianuarie 2011

La Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc un seminar instructiv-metodic cu tema “Valorificarea patrimoniului muzeistic pentru eficientizarea procesului instructiv la disciplina istorie”, la care au participat profesori de istorie din instituțiile de învățământ preuniversitar ale mun. Chișinău. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău

Detalii>>

Lansarea seriei de mărci poștale „Exponate din tezaurul Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Cultura Cucuteni-Tripolie”

25 Ianuarie 2011

Marți, 25 ianuarie, în una din sălile expoziției permanente „Istorie și civilizație”, a avut loc lansarea noii emisiuni de mărci poștale „Exponate din tezaurul Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Cultura Cucuteni-Tripolie”. Mărcile poștale au fost realizate de Î.S. „Poșta Moldovei” în baza unui protocol de colaborare semnat cu Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei la data de 12 ianuarie 2011, emitentul prezentând filateliștilor din întreaga lume piese unicat din patrimoniul acestuia

Detalii>>

Simpozionul "Nobilimea basarabeană în epoca reformelor din Imperiul Rus"

1 Decembrie 2010

Cu ocazia comemorării a 105 ani de la moartea lui Alexandru Matei Cotruță (1827-1905), Sectorul Istorie Modernă din cadrul MNAIM a organizat la 30 noiembrie - 1 decembrie 2010 Simpozionul Național „Nobilimea basarabeană în epoca reformelor din Imperiul Rus” (cu participare internațională).

Programul manifestării a inclus:

I. Simpozionul științific (Sala de ședințe a MNAIM, Începutul lucrărilor, ora 10.00 / 30 noiembrie 2010)
II. Masa rotundă „La baștina lui Alexandru Cotruță” (s. Minceni, Rezina / 1 decembrie 2010).

Programul simpozionului poate fi găsit aici.

Detalii>>

Masa rotundă "Drepturile omului, democrație și stat de drept"

13 Noiembrie 2010

În cadrul lucrărilor celei de a XII-a ediție a Simpozionului Internațional „ROMÂNII DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII”, sâmbătă, 13 noiembrie 2010, începând cu orele 11.30, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei (Sala Albastră) s-a desfășurat masa rotundă „Drepturile omului, democrație și stat de drept". Cuvinte de salut participanților în Simpozionul organizat de ASTRA la Chișinău au fost adresate de către dr. Elena Postică, director adjunct, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Ion Negrei, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Areta Moșu, Președinte al Despărțământului ASTRA „Mihail Kogâlniceanu”, Iași; Victor Grecu, Vicepreședintele ASTRA, Sibiu. În cadrul dezbaterilor au mai participat: Teodor Cârnaț, președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din RM, Victor Axentii, Claudia Partole, dr. Maria Danilov, prof. univ., dr. Viorel Hodiș (Cluj-Napoca), prof. univ., dr. Gheorghe Iutiș (Iași), Gheorghe Mârzenco, serviciul de presă al Președintelui RM, ș.a.

Detalii>>

Ceremonia de încheiere a proiectului „Asigurarea Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei cu utilaj modern pentru restaurarea pieselor de patrimoniu, activitatea expozițională și cea educațională”, finanțat de Guvernul Japoniei

27 Octombrie 2010

Guvernul Japoniei a acordat asistența financiară în valoare de 81 562 dolari SUA pentru Proiectul de asigurare a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei cu utilaj modern pentru restaurare, activitatea expozițională și cea educațională. Proiectul a fost implementat timp de un an (octombrie 2009 – octombrie 2010), el fiind primul proiect realizat în Republica Moldova în cadrul Programului de granturi mici în domeniul culturii

Detalii>>

Sesiunea anuală de comunicări științifice 2010

15 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a organizat în zilele de 14-15 octombrie 2010 Sesiunea anuală de comunicări științifice, ediția a XX-a.

PROGRAM

Joi, 14 octombrie 2010

Orele 10.00-10.30. Şedința de deschidere a sesiunii științifice (parter, sala nr. 1)
Alocuțiuni
Eugen Sava, director general al Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei
Mariana Şlapac, vicepreședinte al Academiei de Ştiințe a Moldovei
Gheorghe Postică, viceministrul Culturii al Republicii Moldova


Detalii>>

Festivalul Internațional de muzică corală

14 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit secțiunea de Muzică națională a Festivalului Internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii”, ediția a III-a, organizat de Asociația Muzical-Corală din Republica Moldova. În Sala Albastră a Muzeului au evoluat nouă formații corale din Georgia, Letonia, România, Rusia și Republica Moldova.

Detalii>>

Dezbatere cu tema „Migrație și multietnicitate în trecut și în prezent”

12 Octombrie 2010

Manifestarea a fost organizată de Moldova-Institut Leipzig, Fundația Friedrich-Ebert, Forumul Moldo-German, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. La dezbatere au participat oameni de cultură și știință din Republica Moldova și Germania, printre ei dr. Klaus Bochmann, președintele Moldova-Institut Leipzig; Igor Corman, președintele Forumului Moldo-German și al Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană, Parlamentul Republicii Moldova; dr. Vasile Dumbravă, Moldova-Institut Leipzig; dr. Igor Şarov, Universitatea de Stat din Moldova; dr. Ute Schmidt, Universitatea Liberă din Berlin ș.a.

Detalii>>

Cercetări arheologice la biserica Măzărache din Chișinău

12 Octombrie 2010

În perioada iulie-octombrie 2010, expediția arheologică a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a efectuat, prin câteva secțiuni, investigații lângă Biserica Măzărache din Chișinău și în cimitirul adiacent locașului. În cele circa 40 de morminte cercetate, pe lângă alte materiale pasibile să arunce lumină asupra perioadelor de utilizare a necropolei (ceramică, nasturi, cercei, inele etc.), au fost descoperite mai multe monede aparținând epocii medievale și premoderne. Totodată, au fost făcute observații asupra unui șanț de apărare din epoca fierului timpuriu, a unui beci din secolele XVII-XVIII  și a resturilor unui apeduct din secolul al XIX-lea.

Detalii>>

Masă rotundă „Chișinău – din atmosfera trecutului, la porțile prezentului”

6 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei o organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Așezămintelor Umane o masă rotundă pentru publicul larg cu tema, „Chișinău – din atmosfera trecutului, la porțile prezentului”. La acest eveniment au patricipat: dr. Nesterov Tamara, cercetător la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM (sectorul Arhitectură);  Ştefăniță Ion, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor pe lângă Ministerul Culturii; Sergiu Brânza, șeful secției Relații cu publicul, MNAIM;  lectori și studenți ai Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC