EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei. Era o icoană veche care se va face vestită prin descoperirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat". 
Prin anii 980-982, într-un ajun de duminică, înainte de privegherea de toată noaptea, bătrânul călugăr plecase la biserica din apropiere şi lăsase cuvânt ucenicului să facă rânduiala religioasă şi în chilie. Cum era de ascultare, ucenicul făcuse întocmai ce i s-a spus. Când acesta ajunge la cântarea a IX-a Canoanelor „Ceea ce eşti mai curată decât serafimii...", iată că aude cum cineva începe să cânte împreună cu el „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu". Era un călugăr pelerin, apărut pe neprins de veste, care se alăturase celui din chilie, în săvârşirea rânduielilor de rigoare. În acest moment icoana a început să radieze lumină în jurul său, ca în plină zi. Ucenicul, uluit de cele petrecute, îl roagă pe misteriosul călugăr să-i scrie versurile. Acesta i le scrie cu degetul pe o ţiglă de parcă scria pe ceară moale şi-i spune : „De acum înainte aşa să cântaţi şi voi, ortodocşii", şi zicând acestea s-a făcut nevăzut. Ucenicul, rămas de unul singur, se dumerise că fusese martorul unor mari întâmplări. Îl luminase gândul, că pelerinul n-a fost altcineva decât Sfântul Arhanghel Gavriil şi venise, cum făcuse şi alteori, să aducă oamenilor cuvântul Celui de Sus.

Din chilia „Adormirea Maicii Domnului" icoana a fost pusă în Sfântul Altar a bisericii Protaton, unde şi până astăzi se păstrează o icoană de acest fel, iar ţigla cu cântarea divină este dusă la Constantinopol şi inclusă în cărţile de cult ale Bisericii Ortodoxe. În scurt timp, rugăciunea Arhanghelului Gavriil a fost introdusă în cadrul Sfintei Liturghii, imediat după Sfinţirea Darurilor de Pâine şi Vin. Valea cu chiliile se numeşte de atunci Adin, ceea ce înseamnă „a cânta", „cântare". Icoana ''Cuvine-se cu adevărat'' este de o inestimabilă valoare şi a devenit protectoarea Sfântului Munte. Icoana este sărbătorită la 11/24 iunie, comemorând minunata apariţie a Sfântului Arhanghel și la 13/26 iulie în cinstea Soborului Arhanghelului Gavriil.

Este o icoană de tip Eleusa, personajele centrale exprimând gingăşie şi tandreţe. Ţine Pruncul cu mâna dreaptă, cu cea stângă, petrecută pe sub picoarele lui, prinde între degete cămaşa fiului. Micul Iisus poartă cămaşă scurtă, până la genunchi, în mâna dreaptă ţine sulul, pe care sunt scrise cuvintele Axionului. Mâna stângă, însă, este strecurată pe sub vălul Maicii Domnului spre umărul Ei stâng. Ambii poartă coroane şi nimburi aurite. Doi îngeri încadrează nimbul Preacuratei, iar în cer deschis Atotputernicul binecuvântează cu ambele maini. Realizată în tehnica tempera pe lemn, icoana este prevăzută cu foiță de aur și email multicolor ce conferă imaginii o finețe aparte. Inscripția de pe latura inferioară a chenarului anunță că icoana a fost realizată de pictorul Ioasaf, în anul 1905.

Este vorba de călugărul zugrav Ioasaf Berghie (1862-?) de la mănăstirea Noul Neamţ, aflându-se aici în perioada anul 1887 - anii '40 ai secolului XX, ocupând trei camere, „ca să-şi aşeze atelierul ... în care a lucrat continuu la icoane şi mănăstiri". Născut în familia dascălului bisericii din satul Jabca, Ștefan Berghie, Ioan Berghie a îndrăgit de tânăr chipurile sfinte din icoane. În anul 1890, însuşi stareţul Andronic de la Noul Neamţ l-a binecuvântat sa picteze icoane. Primind monahismul în anul 1895 cu numele Ioasaf, va merge pe jos să viziteze mari centre bisericeşti din preajmă și de mai departe, de unde va prelua taina zugrăvirii icoanelor. De la primele icoane interpretate într-un stil naiv, va ajunge să picteze icoane ca un adevărat profesionist, deprinzând şi tehnici decorative noi. Devine foarte popular în toată Basarabia, lucrările lui fiind solicitate şi peste hotarele ţării. Pictând un număr impunător de icoane acestea ajung să fie comercializate drept icoane provenite din marile ateliere meșteșugărești. În sensul evitării acestor situaţii confuze, primeşte binecuvântarea stareţului de a-şi lăsa semnătura pe icoane, astfel obținând celebritate și numele lui.


Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Vernisajul expoziției „Colonia germană Emmental – reflecții plastice”

17 Septembrie 2024

Pe 17 septembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Colonia germană Emmental - reflecții plastice". Evenimentul a adus în prim-plan istoria coloniștilor germani din Basarabia, explorată prin lucrările de artă ce reflectă viața, tradițiile și moștenirea acestei comunități. Expoziția a oferit o oportunitate de a redescoperi legătura profundă dintre trecutul istoric și prezentul artistic, evocând momente semnificative din istoria comunității germane stabilite în regiune în urmă cu 210 ani.

Detalii>>

Lansarea cărții „Izvodul pătimirilor” de Ion Țurcanu

12 Septembrie 2024

Pe 12 septembrie 2024, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea volumului „Izvodul pătimirilor" de Ion Țurcanu, publicat de editura ARC. Cartea aduce în prim-plan una dintre cele mai tulburătoare perioade din istoria recentă a Basarabiei - foametea din anii 1946-1947, un episod devastator care a afectat grav structura socială și demografică a regiunii.

Evenimentul a reunit un public variat, format din istorici, literați și persoane interesate de istoria contemporană a Moldovei.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Pictorii Moldoveni de Origine Evreiască”

9 Septembrie 2024

Pe 9 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției „Pictorii Moldoveni de Origine Evreiască", parte a Festivalului Zilele Europene ale Culturii Evreiești. Evenimentul a avut loc la sediul muzeului, Str. 31 August 1989, nr. 121A.

Expoziția, organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, cu sprijinul Agenției Relații Interetnice, Asociației Europene pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Patrimoniului Evreiesc, Ambasadelor Austriei și Cehiei, Misiunii Nativ și Centrului Cultural Israelian, a prezentat lucrările a trei artiști remarcabili din Moldova: Eduard Maidenberg, Mihail Brunea și Iakov Tihman.


Detalii>>

Masa Rotundă “Arheologia preistorică: In memoriam Stanislav Țerna (1984-2020)”

9 Septembrie 2024

Pe data de 9 septembrie 2024, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc Masa Rotundă dedicată memoriei arheologului Stanislav Țerna. Evenimentul a reunit colegi, prieteni și specialiști din domeniul arheologiei preistorice, care au adus omagii și au evocat contribuțiile remarcabile ale acestuia la cercetarea eneoliticului în Moldova și România.

Moderatorul evenimentului, Prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică, a deschis discuțiile cu un mesaj de salut, urmat de dr. hab. Eugen Sava.


Detalii>>

Festivalul Vinului de Autor – ediția a II-a

8 Septembrie 2024

În perioada 7-8 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor, un eveniment devenit tradițional, ce reunește micii producători de vinuri autohtone și iubitorii acestora. Organizat de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, cu sprijinul USAID Moldova prin Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, Oficiul Național al Viei și Vinului, și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, festivalul a oferit vizitatorilor o experiență autentică și diversă, în care cultura vinului s-a întâlnit cu tradiția istorică.

Detalii>>

TUR PIETONAL COMEMORATIV

8 Septembrie 2024

În data de 8 septembrie 2024, în s. Mereni, r-nul Anenii Noi a avut loc Turul Pietonal Comemorativ, eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), Centrul de Cercetare a Genocidului și Rezistenței din Vilnius (Lituania), Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni și Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice

Detalii>>

Gala Societății Civile 2024, ediția a V-a

5 Septembrie 2024

La data de 5 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda celei de-a 5-a ediții a Galei Premiilor Europene pentru Societatea Civilă, un eveniment organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, evenimentul a reunit reprezentanți ai organizațiilor societății civile (OSC), ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, autorități publice și mass-media.

Scopul Galei a fost de a recunoaște și premia acele organizații care au demonstrat excelență în activitățile lor și care au valorificat eficient sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană.


Detalii>>

Vernisajul Expoziției „Politicieni" la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

29 August 2024

La data de 29 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției de caricaturi „Politicieni", semnată de Anatol Fornea. Evenimentul s-a desfășurat în holul de la parterul muzeului și a reunit personalități din diverse domenii culturale și artistice.

Expoziția, prin natura sa satirică, reflectă nu doar măiestria artistică a lui Fornea, ci și o înțelegere profundă a contextului politic actual.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „War Up Close” (Războiul de aproape)

21 August 2024

Pe 21 august 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisajul expoziției de realitate virtuală „War Up Close" (Războiul de aproape), organizată în colaborare cu Biroul din Republica Moldova al Fundației Konrad Adenauer.

Evenimentul a fost deschis de către Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dr.hab. Eugen Sava, care a subliniat eforturile organizatorilor de a prezenta un proiect deosebit și autentic, care ilustrează realitatea devastatoare a războiului nejustificat declanșat de Federația Rusă în Ucraina.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Istoria României în 100 de portrete”

20 August 2024

Pe data de 20 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea de a găzdui evenimentul intitulat „Istoria României în 100 de portrete", organizat de Art Safari, cu sprijinul oferit de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

Evenimentul a fost deschis printr-un cuvânt de salut și apreciere din partea Directorului general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dr.hab. Eugen Sava.


Detalii>>

Programul „Excursia Europeană”

18 August 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei anunță finalizarea Programului educațional „Excursia Europeană", care s-a desfășurat în perioada 1 iulie - 18 august 2024. Acest program a fost destinat elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din toate regiunile Republicii Moldova și a avut ca scop promovarea cunoașterii patrimoniului istoric și cultural.

Pe parcursul celor șapte săptămâni, grupuri de aproximativ 70 de elevi au vizitat zilnic Muzeul Național de Istorie a Moldovei, unde au fost familiarizați cu expozițiile permanente și temporare care reflectă evoluția istorică a teritoriului național.


Detalii>>

Recital de Vioară și Pian la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

10 August 2024

În data de 10 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un recital muzical deosebit, ce a reunit sub același acoperiș talentul excepțional al violonistului Sijun Kim (Coreea de Sud) și al pianistei Corina Lupașco (Republica Moldova). Evenimentul a avut un succes răsunător, depășind așteptările inițiale și oferind o experiență culturală de înaltă calitate.

Sijun Kim, originar din Coreea de Sud, este un tânăr violonist cu o carieră promițătoare, aflat în prezent la studii la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin, sub îndrumarea profesorului Kolja Blacher.


Detalii>>

Conferința de încheierea a expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”

31 Iulie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei anunță finalizarea expoziției temporare „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud", care a fost deschisă publicului în perioada 23 iunie - 31 iulie 2024. Această expoziție a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău.

În cadrul evenimentului de închidere, care a avut loc pe data de 31 iulie 2024, s-a desfășurat o conferință dedicată temei „Element de patrimoniu: portul popular din România în colecțiile Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti'".


Detalii>>

Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova

28 Iulie 2024

Pe 28 iulie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment, intitulat „Imnul național, simbolul unității românilor" - ediția a II-a, organizat de Asociația YUFest. Acest concert de operă, desfășurat în aer liber, a transformat curtea muzeului într-o scenă de spectacol, reunind trei tenori de renume din Iași: Florin Guzgă, Andrei Apreotesei și Andrei Fermeșanu. Acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio Moldova", sub bagheta dirijorului Andrei Zapșa, acești artiști au oferit un recital de neuitat, captând atenția și emoțiile publicului prin interpretările lor de excepție.

Detalii>>

Activitate tematică: „Doina Cornea – un portret a unei mari românce”

24 Iulie 2024

În data de 24 iulie 2024, la ora 10:00, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o lecție tematică dedicată personalității Doina Cornea, intitulată „Doina Cornea - un portret a unei mari românce". Inițiativa, venită din partea Fundația Doina Cornea, a fost coordonată de cercetătoarea științifică stagiară Ana Maria Rusnac și de muzeografii secției Relații cu Publicul.

La eveniment au participat copiii din cadrul Asociației ADOR - Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate.


Detalii>>

Expoziție itinerantă „Caravana amintirilor din Gulag”, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

19 Iulie 2024

În data de 19 iulie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisajul expoziției itinerante „Caravana amintirilor din Gulag", care a trecut prin mai multe localități din România și Republica Moldova pentru a vorbi publicului larg despre istoria și memoria victimelor regimului totalitar-comunist din stânga Prutului. Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Asociația pentru Cultură și Arte Arbor, avându-și sorgintea din expoziția „Rememorarea copilăriei: mărturiile deportaților basarabeni", deschisă în cadrul acestei cooperări în 2022, la Arbor.art.room din București.

Detalii>>

Vernisajul expoziției de artă florală „Înflorește Moldova!”

11 Iulie 2024

Joi, 10 iulie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției de artă florală „Înflorește Moldova!", un eveniment dedicat celebrării a 33 de ani de activitate a Clubului de Floriste „Diana", unicul de profil din țară. Expoziția, organizată în parteneriat cu clubul, a reunit un număr semnificativ de vizitatori dornici să admire talentul și măiestria artiștilor florali.

Vernisajul a debutat cu o prezentare a expoziției de către directoarea clubului, Lilia Marjina, care a oferit detalii despre tehnica oshibana utilizată în realizarea lucrărilor, dar și despre parcursul remarcabil al Clubului de Floriste „Diana" de-a lungul celor 33 de ani de activitate. Au urmat discursuri din partea muzeografilor muzeului și a reprezentanților clubului, care au subliniat importanța promovării artei florale și a talentului artiștilor autohtoni.


Detalii>>

Lecție publică a ex-Președintelui României Emil Constantinescu la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

5 Iulie 2024

Pe 5 iulie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc o lecție publică susținută de Emil Constantinescu, ex-președinte al României și președinte al Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de manifestări dedicate Doinei Cornea, organizate în colaborare cu Fundația Doina Cornea și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Detalii>>

Conferința internațională „75 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia”

5 Iulie 2024

În data de 5 iulie 2024, în s. Mereni, r-nul Anenii Noi, a avut loc conferința internațională „75 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia", eveniment organizat de Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni, Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice, cu sprijinul Fundației Academia Civică, Fundației Hanns Seidel - Republica Moldova și a Primăriei Mereni.

Detalii>>

Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949”

4 Iulie 2024

În data de 4 iulie 2024, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949", eveniment organizat de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan-Petriceicu Hasdeu" din Cahul, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Române, Muzeul Țării Crișurilor Oradea (România).

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC