EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei. Era o icoană veche care se va face vestită prin descoperirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat". 
Prin anii 980-982, într-un ajun de duminică, înainte de privegherea de toată noaptea, bătrânul călugăr plecase la biserica din apropiere şi lăsase cuvânt ucenicului să facă rânduiala religioasă şi în chilie. Cum era de ascultare, ucenicul făcuse întocmai ce i s-a spus. Când acesta ajunge la cântarea a IX-a Canoanelor „Ceea ce eşti mai curată decât serafimii...", iată că aude cum cineva începe să cânte împreună cu el „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu". Era un călugăr pelerin, apărut pe neprins de veste, care se alăturase celui din chilie, în săvârşirea rânduielilor de rigoare. În acest moment icoana a început să radieze lumină în jurul său, ca în plină zi. Ucenicul, uluit de cele petrecute, îl roagă pe misteriosul călugăr să-i scrie versurile. Acesta i le scrie cu degetul pe o ţiglă de parcă scria pe ceară moale şi-i spune : „De acum înainte aşa să cântaţi şi voi, ortodocşii", şi zicând acestea s-a făcut nevăzut. Ucenicul, rămas de unul singur, se dumerise că fusese martorul unor mari întâmplări. Îl luminase gândul, că pelerinul n-a fost altcineva decât Sfântul Arhanghel Gavriil şi venise, cum făcuse şi alteori, să aducă oamenilor cuvântul Celui de Sus.

Din chilia „Adormirea Maicii Domnului" icoana a fost pusă în Sfântul Altar a bisericii Protaton, unde şi până astăzi se păstrează o icoană de acest fel, iar ţigla cu cântarea divină este dusă la Constantinopol şi inclusă în cărţile de cult ale Bisericii Ortodoxe. În scurt timp, rugăciunea Arhanghelului Gavriil a fost introdusă în cadrul Sfintei Liturghii, imediat după Sfinţirea Darurilor de Pâine şi Vin. Valea cu chiliile se numeşte de atunci Adin, ceea ce înseamnă „a cânta", „cântare". Icoana ''Cuvine-se cu adevărat'' este de o inestimabilă valoare şi a devenit protectoarea Sfântului Munte. Icoana este sărbătorită la 11/24 iunie, comemorând minunata apariţie a Sfântului Arhanghel și la 13/26 iulie în cinstea Soborului Arhanghelului Gavriil.

Este o icoană de tip Eleusa, personajele centrale exprimând gingăşie şi tandreţe. Ţine Pruncul cu mâna dreaptă, cu cea stângă, petrecută pe sub picoarele lui, prinde între degete cămaşa fiului. Micul Iisus poartă cămaşă scurtă, până la genunchi, în mâna dreaptă ţine sulul, pe care sunt scrise cuvintele Axionului. Mâna stângă, însă, este strecurată pe sub vălul Maicii Domnului spre umărul Ei stâng. Ambii poartă coroane şi nimburi aurite. Doi îngeri încadrează nimbul Preacuratei, iar în cer deschis Atotputernicul binecuvântează cu ambele maini. Realizată în tehnica tempera pe lemn, icoana este prevăzută cu foiță de aur și email multicolor ce conferă imaginii o finețe aparte. Inscripția de pe latura inferioară a chenarului anunță că icoana a fost realizată de pictorul Ioasaf, în anul 1905.

Este vorba de călugărul zugrav Ioasaf Berghie (1862-?) de la mănăstirea Noul Neamţ, aflându-se aici în perioada anul 1887 - anii '40 ai secolului XX, ocupând trei camere, „ca să-şi aşeze atelierul ... în care a lucrat continuu la icoane şi mănăstiri". Născut în familia dascălului bisericii din satul Jabca, Ștefan Berghie, Ioan Berghie a îndrăgit de tânăr chipurile sfinte din icoane. În anul 1890, însuşi stareţul Andronic de la Noul Neamţ l-a binecuvântat sa picteze icoane. Primind monahismul în anul 1895 cu numele Ioasaf, va merge pe jos să viziteze mari centre bisericeşti din preajmă și de mai departe, de unde va prelua taina zugrăvirii icoanelor. De la primele icoane interpretate într-un stil naiv, va ajunge să picteze icoane ca un adevărat profesionist, deprinzând şi tehnici decorative noi. Devine foarte popular în toată Basarabia, lucrările lui fiind solicitate şi peste hotarele ţării. Pictând un număr impunător de icoane acestea ajung să fie comercializate drept icoane provenite din marile ateliere meșteșugărești. În sensul evitării acestor situaţii confuze, primeşte binecuvântarea stareţului de a-şi lăsa semnătura pe icoane, astfel obținând celebritate și numele lui.


Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Vernisarea expoziției „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” - 33 de ani martor ocular al Republicii Moldova”

20 Iunie 2023

În data de 20 iunie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de fotografii „Agenția Informațională de Stat „Moldpres" - 33 de ani martor ocular al Republicii Moldova", care cuprinde peste 160 de fotografii de la evenimente politice, sociale, economice și culturale, de la obținerea independenței și până în prezent.

Directorul Moldpres, Petru Beregoi, a subliniat că expoziția reprezintă o oportunitate de a demonstra că Moldpres, în plus față de misiunea sa principală de a informa, are și responsabilitatea de a păstra memoria istorică a țării prin intermediul artei fotografice


Detalii>>

Seminarul științifico-practic „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova”

14 Iunie 2023

În data de 14 iunie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc seminarul științifico-practic „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova", organizat în colaborare cu Agenția Națională Arheologică și sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei, a reunit instituții muzeale din subordinea autorităților publice locale din Republica Moldova


Detalii>>

„Moldova are artă - Chișinăul are artă”

10 Iunie 2023

În data de 10 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda celei de-a doua ediții a evenimentului „Moldova are artă - Chișinăul are artă". Acest eveniment special a fost dedicat promovării bogăției culturale a țării noastre și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi și sprijini artiștii locali.

Seara a fost transformată într-o poveste muzicală de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", sub îndrumarea talentatului dirijor Mihail Agafița


Detalii>>

Gala Societății Civile 2023, ediția a IV-a

7 Iunie 2023

În data de 7 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Gala Societății Civile 2023 ediția a IV-a, eveniment în care Organizații ale societății civile (OSC) din diferite regiuni ale Republicii Moldova au fost premiate pentru angajamentul lor, dedicația, activismul și creativitatea în găsirea soluțiilor pentru cele mai acute probleme la nivel local și național.

În acest an, OSC-urile din Republica Moldova au fost recunoscute în șapte categorii distincte. Premiile au fost acordate în semn de apreciere pentru promovarea valorilor europene, susținerea democrației și contribuția la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova


Detalii>>

Inaugurarea expoziției de fotografie veche „Vilnius – 700 de ani”

5 Iunie 2023

În data de 5 iunie, în holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției fotografice „Vilnius - 700 de ani". Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a aduce în atenția publicului dovezi istorice despre evoluția orașului Vilnius în perioada sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

În cadrul evenimentului, Ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, Tadas Valionis, a subliniat importanța acestei expoziții în a transmite mesajul despre Vilniusul modern ca fiind un oraș democratic, cu oameni liberi și o economie ascendentă


Detalii>>

Ziua Internațională a Copilului la MNIM

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități speciale dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Sub genericul „Să rămâi copil mereu!..", evenimentul a adunat o mulțime de participanți entuziasmați, care au petrecut o zi plină de distracție și zâmbete.

În cadrul acestui eveniment, copiii și părinții au avut ocazia de a vizita gratuit expozițiile permanente și temporare ale muzeului, descoperind astfel bogăția istoriei și culturii noastre. Această oportunitate a permis copiilor să învețe într-un mod interactiv și captivant


Detalii>>

The Distinguished Gentleman's Ride 2023

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment deosebit, The Distinguished Gentleman's Ride 2023, cel mai mare și stilat eveniment caritabil de motociclete din lume.

Participanții s-au adunat în curtea muzeului pentru a susține o cauză nobilă și a contribui la cercetarea cancerului de prostată și sănătatea mentală a bărbaților, prin donații în numele partenerului de caritate al DGR, Movember


Detalii>>

African Fashion Show for Charity

27 Mai 2023

În data de 27 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment deosebit, African Fashion Show for Charity, care a adus împreună cultura africană și brandurile locale într-un mod unic și plin de stil. Evenimentul a avut loc într-un context caritabil, cu scopul de a sprijini Hospices of Hope Moldova.

African Fashion Show for Charity a fost primul eveniment de modă africană de acest gen organizat în Republica Moldova și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi frumusețea și bogăția culturii africane, în special din Sierra Leone și Africa de Vest


Detalii>>

Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii”, ediția a VIII-a

26 Mai 2023

În data de 26 mai 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii", ediția a VIII-a, în cadrul căreia au participat peste 15 coruri din toată Republica Moldova.

Dorim să felicităm toți dirijorii și formațiile corale pentru prestația lor de înaltă calitate și profesionalism în această ediție. A fost o competiție muzicală de excepție și suntem încântați să vă prezentăm punctajele obținute conform criteriilor stabilite de către organizatori

Detalii>>

„Zâmbete și flori pe note de pian” recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei

21 Mai 2023

În data de 21 mai 2023, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eclatant recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei, cu genericul „Zâmbete și flori pe note de pian", susținut de elevii din Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă" din municipiul Chișinău, clasa profesoarei Luminița Braicov.

Evenimentul a subliniat rolul instituției muzeale în medierea a două valori perene ale spiritualității românești - Familia și Muzica

Detalii>>

Ziua Familiei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

21 Mai 2023

În data de 21 mai, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități dedicate Zilei Familiei.

Cei prezenți au avut posibilitatea de a explora expozițiile muzeului și de a se implica activ în următoarele activități:

Questul „Descoperim familia și familii": Participanții au fost încurajați să se angajeze într-o căutare plină de suspans pentru a identifica piese valoroase în expoziția muzeului

Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor 2023

18 Mai 2023

În data de 18 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta a avut genericul „Muzeele, Sustenabilitatea și Bunăstarea".

În această zi, vizitatorii au avut ocazia de diverse activități și evenimente, cum ar fi: Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului, fotografierea la panourile tematice cu decupări „Istoria strămoșilor în chipuri și emoții", atelierul educativ „Ce ascunde pământul", laboratorul de restaurare „Din pământ în expoziție: drumul unui vas", atelierul educativ „Ce ascunde pământul" și studioul de fotografie „Istoria prin obiectivul fotografului"


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Modă și stil de viață în secolul XX” din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

18 Mai 2023

În data de 18 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea unei veritabile expoziții tematice, intitulată „Modă și stil de viață în secolul XX" din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Această expoziție impresionantă pune în prim-plan vestimentația din secolul al XX-lea, adunată și păstrată cu grijă de muzeografii noștri.

Cu mândrie, vă prezentăm peste 200 de piese de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii cu valoare istorică, artistică și memorialistică


Detalii>>

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Strășeni!

17 Mai 2023

Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, în data de 17 mai, la Strășeni, a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".

În cadrul evenimentului de inaugurare, care a avut loc în incinta Școlii de Arte a Municipiului Strășeni, cu luări de cuvânt au participat Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Valentina Casian, primar al municipiului Strășeni și Efimia Luca, director a Muzeului de Istorie și Etnografie Strășeni, care au salutat publicul prezent și au accentuat aportul organizării a asemenea expoziții pentru conservarea și valorificarea patrimoniului istoric și național


Detalii>>

Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022

16 Mai 2023

În data de 16 mai 2023, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022, sub egida Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale Arheologice.

Această reuniune științifică a fost organizată în parteneriat de Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor și Zilei Internaționale a Muzeelor, care au fost sărbătorite în acest an pe 13 și, respectiv, 18 mai


Detalii>>

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023

13 Mai 2023

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut plăcerea de a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din comunitatea mondială a muzeelor - Noaptea Europeană a Muzeelor, sub genericul „De noaptea muzeelor moda prinde viață!". Evenimentul, la cea de-a 19-a ediție, a fost organizat sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 17:00 și 24:00


Detalii>>

Workshop de afiș polonez la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

12 Mai 2023

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment cultural deosebit între 10-12 mai 2023. În această perioadă, în colaborare cu Institutul Polonez din București, a avut loc un workshop de afiș polonez.

Workshop-ul a oferit participanților oportunitatea de a se familiariza cu stilul inconfundabil al afișelor poloneze. Evenimentul a fost condus de doi experți în domeniu, Agata Kulczyk și Marcin Markowski de la Magdalena Abakanowicz University of the Arts Poznań


Detalii>>

Extinderea cooperării cu instituțiile din Republica Lituania

10 Mai 2023

În contextul extinderii relațiilor de cooperare cu instituțiile din Republica Lituania, în data de 10 mai 2023, la Muzeul Ocupațiilor și Luptelor pentru Libertate din Vilnius, Lituania a avut loc ceremonia de inaugurare a EXPOZIȚIEI FOTO-DOCUMENTARE „COPILĂRIA ÎN GULAG". Expoziția prezintă imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare, excizare forțată din propriile familii, în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1953

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko”

10 Mai 2023

În data de 10 mai, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko", organizată de către Institutul Polonez de la București.

Universul picturilor lui Prymachenko este unul fantastic și plin de creaturi și plante excentrice, o lume ruptă de realitate care necesită din partea noastră multă atenție și cunoștințe aprofundate despre plante, animale și oameni


Detalii>>

Ziua Faptelor Bune

30 Aprilie 2023

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Faptelor Bune, inițiată în Republica Moldova de către Volunteer Center RVC, alăturându-se mișcării mondiale care încurajează bunătatea și generozitatea față de ceilalți.

Acest eveniment a marcat încheierea lunii aprilie, oferind vizitatorilor oportunitatea de a învăța și a se bucura de activitățile organizate de către Secția Relația cu Publicul și Educație Muzeală


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC