EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei. Era o icoană veche care se va face vestită prin descoperirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat". 
Prin anii 980-982, într-un ajun de duminică, înainte de privegherea de toată noaptea, bătrânul călugăr plecase la biserica din apropiere şi lăsase cuvânt ucenicului să facă rânduiala religioasă şi în chilie. Cum era de ascultare, ucenicul făcuse întocmai ce i s-a spus. Când acesta ajunge la cântarea a IX-a Canoanelor „Ceea ce eşti mai curată decât serafimii...", iată că aude cum cineva începe să cânte împreună cu el „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu". Era un călugăr pelerin, apărut pe neprins de veste, care se alăturase celui din chilie, în săvârşirea rânduielilor de rigoare. În acest moment icoana a început să radieze lumină în jurul său, ca în plină zi. Ucenicul, uluit de cele petrecute, îl roagă pe misteriosul călugăr să-i scrie versurile. Acesta i le scrie cu degetul pe o ţiglă de parcă scria pe ceară moale şi-i spune : „De acum înainte aşa să cântaţi şi voi, ortodocşii", şi zicând acestea s-a făcut nevăzut. Ucenicul, rămas de unul singur, se dumerise că fusese martorul unor mari întâmplări. Îl luminase gândul, că pelerinul n-a fost altcineva decât Sfântul Arhanghel Gavriil şi venise, cum făcuse şi alteori, să aducă oamenilor cuvântul Celui de Sus.

Din chilia „Adormirea Maicii Domnului" icoana a fost pusă în Sfântul Altar a bisericii Protaton, unde şi până astăzi se păstrează o icoană de acest fel, iar ţigla cu cântarea divină este dusă la Constantinopol şi inclusă în cărţile de cult ale Bisericii Ortodoxe. În scurt timp, rugăciunea Arhanghelului Gavriil a fost introdusă în cadrul Sfintei Liturghii, imediat după Sfinţirea Darurilor de Pâine şi Vin. Valea cu chiliile se numeşte de atunci Adin, ceea ce înseamnă „a cânta", „cântare". Icoana ''Cuvine-se cu adevărat'' este de o inestimabilă valoare şi a devenit protectoarea Sfântului Munte. Icoana este sărbătorită la 11/24 iunie, comemorând minunata apariţie a Sfântului Arhanghel și la 13/26 iulie în cinstea Soborului Arhanghelului Gavriil.

Este o icoană de tip Eleusa, personajele centrale exprimând gingăşie şi tandreţe. Ţine Pruncul cu mâna dreaptă, cu cea stângă, petrecută pe sub picoarele lui, prinde între degete cămaşa fiului. Micul Iisus poartă cămaşă scurtă, până la genunchi, în mâna dreaptă ţine sulul, pe care sunt scrise cuvintele Axionului. Mâna stângă, însă, este strecurată pe sub vălul Maicii Domnului spre umărul Ei stâng. Ambii poartă coroane şi nimburi aurite. Doi îngeri încadrează nimbul Preacuratei, iar în cer deschis Atotputernicul binecuvântează cu ambele maini. Realizată în tehnica tempera pe lemn, icoana este prevăzută cu foiță de aur și email multicolor ce conferă imaginii o finețe aparte. Inscripția de pe latura inferioară a chenarului anunță că icoana a fost realizată de pictorul Ioasaf, în anul 1905.

Este vorba de călugărul zugrav Ioasaf Berghie (1862-?) de la mănăstirea Noul Neamţ, aflându-se aici în perioada anul 1887 - anii '40 ai secolului XX, ocupând trei camere, „ca să-şi aşeze atelierul ... în care a lucrat continuu la icoane şi mănăstiri". Născut în familia dascălului bisericii din satul Jabca, Ștefan Berghie, Ioan Berghie a îndrăgit de tânăr chipurile sfinte din icoane. În anul 1890, însuşi stareţul Andronic de la Noul Neamţ l-a binecuvântat sa picteze icoane. Primind monahismul în anul 1895 cu numele Ioasaf, va merge pe jos să viziteze mari centre bisericeşti din preajmă și de mai departe, de unde va prelua taina zugrăvirii icoanelor. De la primele icoane interpretate într-un stil naiv, va ajunge să picteze icoane ca un adevărat profesionist, deprinzând şi tehnici decorative noi. Devine foarte popular în toată Basarabia, lucrările lui fiind solicitate şi peste hotarele ţării. Pictând un număr impunător de icoane acestea ajung să fie comercializate drept icoane provenite din marile ateliere meșteșugărești. În sensul evitării acestor situaţii confuze, primeşte binecuvântarea stareţului de a-şi lăsa semnătura pe icoane, astfel obținând celebritate și numele lui.


Tur Virtual




Arhiva evenimentelor



Vernisajul expoziției „Cetățile medievale de la Alcedar și Echimăuți – 75 de ani de la demararea cercetărilor arheologice de teren”

16 Aprilie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat, pe 16 aprilie 2025, vernisajul expoziției „Cetățile medievale de la Alcedar și Echimăuți: 75 de ani de la demararea cercetărilor arheologice de teren", desfășurat cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor.

Evenimentul s-a desfășurat în Holul de la etaj al muzeului și a adus împreună reprezentanți ai instituțiilor culturale, specialiști în domeniul arheologiei și patrimoniului, precum și reprezentanți ai administrației locale din comuna Alcedar. Cuvinte de salut au fost adresate de dr. Vlad Vornic, secretar de stat la Ministerul Culturii, și prof. dr. hab. Gheorghe Postică, șeful secției Istorie, Arheologie și Muzeologie din cadrul MNIM.

Detalii>>

Masa Rotundă „Cetățile medievale timpurii de la Alcedar și Echimăuți – 75 de ani de la demararea cercetărilor arheologice de teren”

16 Aprilie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat, pe 16 aprilie 2025, Masa Rotundă „Cetățile medievale timpurii de la Alcedar și Echimăuți: 75 de ani de la demararea cercetărilor arheologice de teren", eveniment dedicat explorării cercetărilor arheologice desfășurate la aceste situri medievale.

Întâlnirea a reunit cercetători, istorici și reprezentanți ai instituțiilor culturale, alături de reprezentanți ai comunității din Alcedar, inclusiv primarul localității, profesoara de istorie și un grup de elevi. Participanții au discutat despre importanța acestor fortificații pentru studiul trecutului și despre metodele de cercetare aplicate de-a lungul deceniilor.

Detalii>>

Atelier de dezbateri „Foametea din anii 1946-1947 în RSS Moldovenească. Propagandă și cenzură totalitară”

16 Aprilie 2025

În data de 16 aprilie 2025, spațiul expozițional al Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit atelierul de dezbateri „Foametea din anii 1946-1947 în RSS Moldovenească. Propagandă și cenzură totalitară", eveniment care se înscrie în  Programul activităților consacrate Zilei Comemorării Victimelor Foametei din anii 1946-1947.

În cadrul atelierului, tineri studioși de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade" Chișinău, Liceul Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu" Lozova, Liceul Teoretic Doroțcaia, Liceul Teoretic „Emil Nicula" Mereni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" Chișinău și de la Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți au fost antrenați în activități de cunoaștere a istoriei și memoriei evenimentelor dramatice din anii 1946-1947 în RSS Moldovenească


Detalii>>

Masă rotundă „Probleme și perspective de cercetare a atrocităților regimului totalitar-comunist și memoriei victimelor foametei, represiunilor și deportărilor staliniste”

12 Aprilie 2025

În data de 12 aprilie 2025, în s. Avdarma, UTA Găgăuzia, a avut loc Masa rotundă „Probleme și perspective de cercetare a atrocităților regimului totalitar-comunist și memoriei victimelor foametei, represiunilor și deportărilor staliniste", eveniment organizat de Muzeul de Istorie a satului Avdarma, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie al USM, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, cu sprijinul Fundației Seidel - Republica Moldova.


Detalii>>

Vernisajul expoziției foto-documentare „COPILĂRIA ÎN GULAG”

11 Aprilie 2025

În data de 11 aprilie 2025, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți a găzduit vernisajul expoziției itinerante „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila Cojocaru). Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți și Institutul de Istorie al USM și prezintă în fața publicului larg imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și separare forțată de propriile familii în contextul politicilor represive ale regimului de ocupație sovietică.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Ucraina: Arta Necuceritelor” / „Україна: Мистецтво Нескорених”

2 Aprilie 2025

Pe data de 2 aprilie 2025, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Ucraina: Arta Necuceritelor"/ „Україна: Мистецтво Нескорених" - un eveniment cultural dedicat celebrării tradițiilor și artei decorative ucrainene. Vernisajul a adus împreună reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai comunității ucrainene și moldovenești, dar și iubitori de artă, care s-au reunit pentru a descoperi frumusețea și simbolismul creațiilor expuse.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Ecouri regale din interbelic – Regina Maria și Chișinăul românesc”

27 Martie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit, pe 27 martie 2025, vernisajul expoziției „Ecouri regale din interbelic - Regina Maria și Chișinăul românesc" organizată în parteneriat cu Fundația „Heritage 21". A fost un eveniment un eveniment ce aduce în prim-plan personalitatea complexă a Reginei Maria și contribuția sa la patrimoniul cultural românesc.

Vernisajul expoziției a fost marcat de participarea partenerilor și a publicului larg. Din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, drd. Olga Andranovici a subliniat importanța acestui proiect expozițional în promovarea moștenirii istorice și culturale a epocii interbelice.

Detalii>>

Activitatea educațională „O călătorie în preistorie” – o experiență incluzivă la muzeu

13 Martie 2025

Pe 13 martie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit activitatea interactivă „O călătorie în preistorie", dedicată unui grup de elevi ai Școlii Speciale nr. 12 din Chișinău pentru copii hipoacuzici și cu surditate tardivă. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Istoriei, program educațional organizat de instituția de învățământ între 10-14 martie 2025, având ca obiectiv promovarea accesului egal la cultură și facilitarea participării copiilor cu nevoi speciale la activitățile muzeale cu caracter educațional.


Detalii>>

„Ring the Bell” – Sună Clopoțelul pentru TOATE Femeile și Fetele

11 Martie 2025

În ziua de 11 martie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment desfășurat în cadrul inițiativei globale „Ring the Bell - Sună Clopoțelul pentru TOATE Femeile și Fetele", organizată de UN Women, Bursa de Valori a Moldovei și International Finance Corporation (IFC).

Pentru al doilea an consecutiv, UN Women, împreună cu Bursa de Valori a Moldovei și IFC - International Finance Corporation, a marcat această inițiativă menită să încurajeze un mediu financiar mai incluziv și sustenabil. Sunetul clopoțelului, care în mod tradițional semnalează deschiderea zilei de tranzacționare pe piețele financiare, s-a transformat într-un apel puternic la acțiune pentru promovarea egalității de gen.


Detalii>>

Vernisajul expoziției de fotografie „Fenomenul Rezistenței”

28 Februarie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit pe 28 februarie, vernisajul expoziției de fotografie „Fenomenul Rezistenței", eveniment organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, în colaborare cu Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova.

Expoziția curată de Oficiul Ombudsmanului din Ucraina, aduce în prim-plan povești profund emoționante ale copiilor întorși acasă din deportare, precum și ale civililor și prizonierilor de război care au fost ținuți captivi de Federația Rusă.

Detalii>>

Adunarea Generală a membrilor Asociației Obștești Comitetul Național ICOM Moldova

27 Februarie 2025

Pe 27 februarie 2025, în Sala albastră a Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc Adunarea Generală a membrilor Asociației Obștești Comitetul Național ICOM Moldova, marcând 15 ani de la fondarea acestei structuri esențiale pentru comunitatea muzeală națională. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor muzeale, experți din domeniul patrimoniului și membri ai ICOM Moldova.


Detalii>>

Vernisajul expoziției în aer liber „Educație pe timp de ocupație”

24 Februarie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Amnesty International Moldova a organizat pe 24 februarie 2025, vernisajul expoziției în aer liber „Educație pe timp de ocupație", dedicată documentării crimelor de război și impactului devastator al agresiunii rusești asupra civililor din Ucraina. Evenimentul a marcat trei ani de la începerea invaziei la scară largă, precum și un deceniu de încălcări grave ale drepturilor omului comise de Rusia.


Detalii>>

Eveniment „Reportaje de pe linia frontului”

22 Februarie 2025

Pe 22 februarie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit evenimentul „Reportaje de pe linia frontului", organizat de Asociația „Arena Civică". Evenimentul a oferit publicului o perspectivă profundă asupra realităților războiului, prin ochii unuia dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de teren din Ucraina.

În cadrul evenimentului, invitatul special, Andrei Țaplienko a prezentat reportaje realizate pe linia frontului, surprinzând complexitatea și dramatismul vieții din zonele afectate de război.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „VOCI NEMAIAUZITE”

14 Februarie 2025

Pe 14 februarie 2025, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „VOCI NEMAIAUZITE", un proiect ce aduce în prim-plan realitățile trăite de persoanele cu dizabilități și refugiații din Republica Moldova. Evenimentul, organizat de Asociația ELPIS, urmărește să stimuleze reflecția socială și să inițieze un dialog despre incluziunea și drepturile grupurilor vulnerabile.


Detalii>>

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, Secțiunea V

12 Februarie 2025

În perioada 11-12 februarie 2025, în contextul Zilei Internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a participat la organizarea celei de a V-a reuniuni dedicate contribuțiilor femeilor în cercetare. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine", organizată de către Academia de Științe a Moldovei, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (România), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Ucraina), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (România), Universitatea Liberă din Berlin (Germania)

Detalii>>

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, Secțiunea VII

11 Februarie 2025

Pe 11 februarie 2025, în contextul Zilei Internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat secțiunea a VII-a, a conferinței „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine" intitulată „Arheologia azi: probleme și soluții".

Secțiunea 7 moderată de Livia Ermurachi și Adela Kovács s-a defășurat în format hybrid, cu prezență fizică în Sala de protocol din Administrația Muzeului Național de Istorie și online pe platforma ZOOM, aducând în discuție aspecte esențiale privind metodologia și interpretarea descoperirilor arheologice, oferind perspective inovatoare asupra evoluției civilizațiilor.


Detalii>>

Activitatea interactivă „Holocaust: lecție de istorie și de viață”

30 Ianuarie 2025

Pe 30 ianuarie 2025, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a desfășurat activitatea interactivă „Holocaust: lecție de istorie și de viață", organizată în cadrul Săptămânii Memoriei Victimelor Holocaustului. Evenimentul a fost destinat unui grup de 32 de elevi de la Școala Profesională nr. 5 din municipiul Chișinău, oferindu-le o perspectivă profundă asupra tragediei Holocaustului și importanței memoriei colective.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Petru Lucinschi. Portret în timp”

28 Ianuarie 2025

Marți, 28 ianuarie 2025, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției aniversare „Petru Lucinschi. Portret în timp", dedicată împlinirii a 85 de ani de la nașterea celui de-al doilea Președinte al Republicii Moldova. Evenimentul a reunit politicieni, cercetători, muzeografi, prieteni și colaboratori ai președintelui Petru Lucinschi.

La vernisaj au prezentat alocuțiuni Eugen Sava, dr. hab., director general al MNIM, Mihai Popov, ex-ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Aurelian Dănilă, ex-ambasador al Republicii Moldova în Germania.


Detalii>>

Vernisare expoziției „Umanitate fără frontiere”

23 Ianuarie 2025

În data de 23 ianuarie 2025, Adugat Israel din Moldova a organizat un program special dedicat Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului, care a inclus vernisarea expoziției „Umanitate fără frontiere" (curată de una dintre cei mai renumiți specialiști în istoria și cultura Japoniei, Sophy. Gugelev, Israel) și proiecția documentarului „Kaunas - Porțile Speranței".


Detalii>>

Concert muzical „Uniți prin cultură pentru pace”

16 Ianuarie 2025

La data de 16 ianuarie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a găzduit concertul muzical „Uniți prin cultură pentru pace" organizat de Școala de Arte „Alexei Stârcea". Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Culturii, s-a desfășurat în Sala Albastră a muzeului și a reunit tineri și părinți pasionați de muzică.

Elevii Școlii de Arte au încântat publicul cu un program divers, care a inclus interpretări la instrumente muzicale și momente vocale, punând în valoare atât repertoriul clasic, cât și cel popular.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC