EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei. Era o icoană veche care se va face vestită prin descoperirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat". 
Prin anii 980-982, într-un ajun de duminică, înainte de privegherea de toată noaptea, bătrânul călugăr plecase la biserica din apropiere şi lăsase cuvânt ucenicului să facă rânduiala religioasă şi în chilie. Cum era de ascultare, ucenicul făcuse întocmai ce i s-a spus. Când acesta ajunge la cântarea a IX-a Canoanelor „Ceea ce eşti mai curată decât serafimii...", iată că aude cum cineva începe să cânte împreună cu el „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu". Era un călugăr pelerin, apărut pe neprins de veste, care se alăturase celui din chilie, în săvârşirea rânduielilor de rigoare. În acest moment icoana a început să radieze lumină în jurul său, ca în plină zi. Ucenicul, uluit de cele petrecute, îl roagă pe misteriosul călugăr să-i scrie versurile. Acesta i le scrie cu degetul pe o ţiglă de parcă scria pe ceară moale şi-i spune : „De acum înainte aşa să cântaţi şi voi, ortodocşii", şi zicând acestea s-a făcut nevăzut. Ucenicul, rămas de unul singur, se dumerise că fusese martorul unor mari întâmplări. Îl luminase gândul, că pelerinul n-a fost altcineva decât Sfântul Arhanghel Gavriil şi venise, cum făcuse şi alteori, să aducă oamenilor cuvântul Celui de Sus.

Din chilia „Adormirea Maicii Domnului" icoana a fost pusă în Sfântul Altar a bisericii Protaton, unde şi până astăzi se păstrează o icoană de acest fel, iar ţigla cu cântarea divină este dusă la Constantinopol şi inclusă în cărţile de cult ale Bisericii Ortodoxe. În scurt timp, rugăciunea Arhanghelului Gavriil a fost introdusă în cadrul Sfintei Liturghii, imediat după Sfinţirea Darurilor de Pâine şi Vin. Valea cu chiliile se numeşte de atunci Adin, ceea ce înseamnă „a cânta", „cântare". Icoana ''Cuvine-se cu adevărat'' este de o inestimabilă valoare şi a devenit protectoarea Sfântului Munte. Icoana este sărbătorită la 11/24 iunie, comemorând minunata apariţie a Sfântului Arhanghel și la 13/26 iulie în cinstea Soborului Arhanghelului Gavriil.

Este o icoană de tip Eleusa, personajele centrale exprimând gingăşie şi tandreţe. Ţine Pruncul cu mâna dreaptă, cu cea stângă, petrecută pe sub picoarele lui, prinde între degete cămaşa fiului. Micul Iisus poartă cămaşă scurtă, până la genunchi, în mâna dreaptă ţine sulul, pe care sunt scrise cuvintele Axionului. Mâna stângă, însă, este strecurată pe sub vălul Maicii Domnului spre umărul Ei stâng. Ambii poartă coroane şi nimburi aurite. Doi îngeri încadrează nimbul Preacuratei, iar în cer deschis Atotputernicul binecuvântează cu ambele maini. Realizată în tehnica tempera pe lemn, icoana este prevăzută cu foiță de aur și email multicolor ce conferă imaginii o finețe aparte. Inscripția de pe latura inferioară a chenarului anunță că icoana a fost realizată de pictorul Ioasaf, în anul 1905.

Este vorba de călugărul zugrav Ioasaf Berghie (1862-?) de la mănăstirea Noul Neamţ, aflându-se aici în perioada anul 1887 - anii '40 ai secolului XX, ocupând trei camere, „ca să-şi aşeze atelierul ... în care a lucrat continuu la icoane şi mănăstiri". Născut în familia dascălului bisericii din satul Jabca, Ștefan Berghie, Ioan Berghie a îndrăgit de tânăr chipurile sfinte din icoane. În anul 1890, însuşi stareţul Andronic de la Noul Neamţ l-a binecuvântat sa picteze icoane. Primind monahismul în anul 1895 cu numele Ioasaf, va merge pe jos să viziteze mari centre bisericeşti din preajmă și de mai departe, de unde va prelua taina zugrăvirii icoanelor. De la primele icoane interpretate într-un stil naiv, va ajunge să picteze icoane ca un adevărat profesionist, deprinzând şi tehnici decorative noi. Devine foarte popular în toată Basarabia, lucrările lui fiind solicitate şi peste hotarele ţării. Pictând un număr impunător de icoane acestea ajung să fie comercializate drept icoane provenite din marile ateliere meșteșugărești. În sensul evitării acestor situaţii confuze, primeşte binecuvântarea stareţului de a-şi lăsa semnătura pe icoane, astfel obținând celebritate și numele lui.


Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Vernisarea expoziției „Școala Poloneză de Ilustrație”

1 Iunie 2022

În data de 1 iunie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „Școala Poloneză de Ilustrație"

Detalii>>

Concursul Național de muzică corală „Hora Primăverii”, ediția a VII-a

29 Mai 2022

Duminică, 29 mai 2022, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc Concursul Național de muzică corală „Hora Primăverii", ediția a VII-a, consacrată marelui compozitor și dirijor Victor Creangă. Concursul este organizat la inițiativa doamnei Elena Marian, președintele Asociației Muzical-Corale, Maestru în Artă

Detalii>>

Ziua Învățământului Dual la Chișinău

28 Mai 2022

Sâmbătă, 28 mai 2022, curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit o serie de activități dedicate învățământului profesional tehnic dual - o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Zeci de tineri au explorat meserii interesante și bine plătite la Ziua Învățământului Dual!

Detalii>>

Ziua Internațională a Familiei 2022

22 Mai 2022

Duminică, 22 mai, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost marcată Ziua Internațională a Familiei.

Cu prilejul acestei sărbători, MNIM a realizat un șir de activități frumoase, care au avut loc sub genericul „Duminica copiilor și a părinților"

Detalii>>

Vernisarea expoziției temporare „Magia luminilor de altădată”

18 Mai 2022

În data de 18 mai 2022, în Sala 2, parter, a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției temporare „Magia luminilor de altădată".

Expoziția temporară „Magia luminilor de altădată" este rezultatul cercetării și valorificării științifice a colecției de corpuri de iluminat din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ea prezintă multitudinea de forme și tipuri, ce oglindesc evoluția și rolul iluminatului artificial în viața cotidiană și spirituală, impactul social în viața de zi cu zi.


Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor 2022

18 Mai 2022

Sâmbătă, 18 mai 2022, între orele 10:00-18:00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta a purtat genericul „Muzeul pentru Pace"

Detalii>>

Noaptea Europeană a Muzeelor 2022

14 Mai 2022

Sâmbătă, 14 mai 2022, între orele 18:00-23:00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Noaptea Europeană a Muzeelor, care anul acesta a purtat genericul „Lumina dă măreție nopții..."


Detalii>>

Al XVI-lea Simpozion de Heraldică

27 Aprilie 2022

La 27 aprilie 2022, în ziua când Republica Moldova își celebrează Drapelul de Stat și Stema de Stat, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, și-a desfășurat lucrările cel de Al XVI-lea Simpozion de Heraldică, la care au participat pe viu și în regim online circa 30 de persoane. Organizat tradițional de Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore”, în parteneriat cu Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, de această dată simpozionul a fost dedicat aniversării a 30-a de la instituirea sistemului național de distincții de stat al Republicii Moldova


Detalii>>

„Ziua Regelui” sărbătorită la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

26 Aprilie 2022

Marți, 26 aprilie 2022, Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-a bucurat să fie gazda recepției organizate de Ambasada Regatului Țărilor de Jos cu ocazia Zilei Regelui - ziua națională a Regatului Țărilor de Jos. La eveniment au participat prietenii și partenerii „țării lalelelor", care au celebrat cea mai importantă zi națională a Regatului Țărilor de Jos. Acțiunea face parte din șirul lung de colaborări frumoase pe care MNIM o are cu ambasada pe parcursul ultimilor ani. Muzeul Național de Istorie a Moldovei se alătură urărilor aduse cu această ocazie! Trăiască Regele!

Detalii>>

Întrunire de totalizare a proiectului „For Ukraine”

21 Aprilie 2022

Miercuri, 20 aprilie 2022, în incinta Ambasadei Ucrainei la Chișinău a fost organizată întrunirea de totalizare a proiectului „For Ukraine" și anunțarea rezultatelor. La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor organizatoare și partenerii implicați în realizarea proiectului

Detalii>>

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice (campania 2021)

20 Aprilie 2022

În ziua de 20 aprilie 2022, sub egida Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale Arheologice, și-a desfășurat lucrările Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2021. Reuniunea științifică a fost organizată, în parteneriat, de Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, marcată anual în data de 18 aprilie

Detalii>>

Acțiune de caritate în cadrul expoziției de pictură

6 Aprilie 2022

Miercuri, 6 aprilie 2022, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Hospices of Hope Moldova și Ambasada Ucrainei la Chișinău au organizat o recepție de caritate cu genericul „For Ukraine - Charity Reception", care a întrunit oficiali, ambasadori, oameni de afaceri, artiști de origine ucraineană, refugiați în Republica Moldova. Acțiunea a beneficiat de un program artistic, oferit de Igor Znatakov, Prim dirijor al Teatrului ucrainean muzical-dramatic din Odesa „Vasili Vasiliko", împreună cu familia sa. Olesea Shevchenko, soția Ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Președinta organiației non-profit International Women`s Club Moldova, a susținut un recital extraordinar de piese ucrainești

Detalii>>

Distinguished Gentleman’s Drive

26 Septembrie 2021

Distinguished Gentleman's Drive este sărbătoarea stilului clasic.

Duminică, 26 septembrie 2021 a avut loc evenimentul inaugural, care și-a luat startul din curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei


Detalii>>

Ciclul de manifestări „Moldova-30"

27 August 2021

În data de 27 august 2021, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc ceremonia oficială de punere în circulație a mărcilor poștale consacrate aniversării 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova și 30 de ani de la emiterea primelor mărci poștale ale Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Programului național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova „Moldova-30" și a fost realizat în colaborare cu Î.S. „Poșta Moldovei" și Uniunea Filateliștilor din Republica Moldova

Detalii>>

„Balul talentelor. Concursul Miss și Mister Copilărie 2020-2021” ediția a II-a

5 Iunie 2021

La 5 iunie, MNIM a fost gazda evenimentului „Balul talentelor. Concursul Miss și Mister Copilărie 2020-2021", ediția a II-a, dedicat Zilei Internaționale a Copilului.

Sărbătoarea, organizată în colaborare cu AO „Sunshine" pentru copiii cu sindrom Down, s-a desfășurat în curtea muzeului, aducând multe zâmbete și clipe frumoase tuturor participanților. Alături de cei mici au sărbătorit copilăria mai mulți artiști autohtoni: Georgeta Voinovan &Crescendo, Adrian Ursu, Serj Kuzencoff, Aurel Chirtoacă, Corina Țepeș și Costi Burlacu, formația SunStroke Project, clovnul Veaceslav Iacovlev ș.a. Copiii au avut parte și de multe cadouri, oferite de partenerii evenimentului

Detalii>>

Atelierul „Mânuțe dibace”

30 Decembrie 2020

Nu există cadou mai prețios decât cel făcut de mâinile proprii. În această săptămână, atmosfera de sărbătoare a fost simțită mai intens la Muzeu, iar cadourile au fost un succes.

Ghidul nostru, Alina Parabina, împreună cu copii din mai multe școli ale municipiului, a coordonat mai multe ateliere de „mânuțe dibace". Copii au confecționat brăduți și ciupercuțe din vată. Rezultatul este impresionant!


Detalii>>

Activitatea interactivă cu tema „E viața ta, ai grijă de ea!”

16 Decembrie 2020

În ziua de 16 decembrie, secția Relații publice, Educație muzeală în colaborare cu elevii claselor a V-a ai Liceului Teoretic „Gh. Asachi" din Chișinău, a organizat activitatea interactivă cu tema „E viața ta, ai grijă de ea!". Acțiunea este parte a Programului Național de promovare a sănătății pe anii 2016-2020 și este organizată în muzeu al patrulea an consecutiv

Detalii>>

Vernisajul Expoziției „Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova"

3 Noiembrie 2020

Vernisajul Expoziției „Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova" s-a desfășurat la 3 noiembrie 2020, în ziua când s-au împlinit 30 de ani de la adoptarea Stemei de Stat a Republicii Moldova.

Manifestarea a început cu un cuvânt de salut prezentat de directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, care a remarcat importanța organizării expoziției în vederea educării patriotismului, demnității și a prețuirii valorilor naționale

Detalii>>

Conferința Științifică anuală cu participare internațională „Istorie. Arheologie. Muzeologie” ediția XXX, online

30 Octombrie 2020

 
Conferința științifică anuală organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei a devenit, de mai mulți ani, un for prestigios ce reunește istorici, arheologi și muzeografi consacrați din țară dar și de peste hotare. Comunicările acestei ediții s-au remarcat prin diversitate tematică, noi abordări metodologice și studii interdisciplinare. O bună parte dintre rapoartele prezentate au avut la bază rezultatele noilor cercetări arheologice, studiile surselor inedite, de arhivă, propunându-se noi interpretări ale izvoarelor cunoscute.

Conferința a reunit peste 90 de participanți din 10 țări: Moldova, România, Ucraina, Polonia, Germania, Franța, Tadjikistan, Lituania, Georgia, Federația Rusă.


Detalii>>

„Un film la muzeu”

26 Septembrie 2020

În scopul promovării valorilor noastre istorice și culturale reflectate în opere cinematografice, în perioada 1 august - 26 septembrie, în fiecare sâmbătă seara, începând cu ora 20:50, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, un cinematograf în aer liber au fost derulate filmele clasice moldovenești turnate la studioul Moldova-Film. Pentru unii a fost un prilej de a-și aminti de frumoasa tinerețe, pentru alții de a învăța că nu tot ce e vechi e înapoiat

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC