EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei. Era o icoană veche care se va face vestită prin descoperirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat". 
Prin anii 980-982, într-un ajun de duminică, înainte de privegherea de toată noaptea, bătrânul călugăr plecase la biserica din apropiere şi lăsase cuvânt ucenicului să facă rânduiala religioasă şi în chilie. Cum era de ascultare, ucenicul făcuse întocmai ce i s-a spus. Când acesta ajunge la cântarea a IX-a Canoanelor „Ceea ce eşti mai curată decât serafimii...", iată că aude cum cineva începe să cânte împreună cu el „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu". Era un călugăr pelerin, apărut pe neprins de veste, care se alăturase celui din chilie, în săvârşirea rânduielilor de rigoare. În acest moment icoana a început să radieze lumină în jurul său, ca în plină zi. Ucenicul, uluit de cele petrecute, îl roagă pe misteriosul călugăr să-i scrie versurile. Acesta i le scrie cu degetul pe o ţiglă de parcă scria pe ceară moale şi-i spune : „De acum înainte aşa să cântaţi şi voi, ortodocşii", şi zicând acestea s-a făcut nevăzut. Ucenicul, rămas de unul singur, se dumerise că fusese martorul unor mari întâmplări. Îl luminase gândul, că pelerinul n-a fost altcineva decât Sfântul Arhanghel Gavriil şi venise, cum făcuse şi alteori, să aducă oamenilor cuvântul Celui de Sus.

Din chilia „Adormirea Maicii Domnului" icoana a fost pusă în Sfântul Altar a bisericii Protaton, unde şi până astăzi se păstrează o icoană de acest fel, iar ţigla cu cântarea divină este dusă la Constantinopol şi inclusă în cărţile de cult ale Bisericii Ortodoxe. În scurt timp, rugăciunea Arhanghelului Gavriil a fost introdusă în cadrul Sfintei Liturghii, imediat după Sfinţirea Darurilor de Pâine şi Vin. Valea cu chiliile se numeşte de atunci Adin, ceea ce înseamnă „a cânta", „cântare". Icoana ''Cuvine-se cu adevărat'' este de o inestimabilă valoare şi a devenit protectoarea Sfântului Munte. Icoana este sărbătorită la 11/24 iunie, comemorând minunata apariţie a Sfântului Arhanghel și la 13/26 iulie în cinstea Soborului Arhanghelului Gavriil.

Este o icoană de tip Eleusa, personajele centrale exprimând gingăşie şi tandreţe. Ţine Pruncul cu mâna dreaptă, cu cea stângă, petrecută pe sub picoarele lui, prinde între degete cămaşa fiului. Micul Iisus poartă cămaşă scurtă, până la genunchi, în mâna dreaptă ţine sulul, pe care sunt scrise cuvintele Axionului. Mâna stângă, însă, este strecurată pe sub vălul Maicii Domnului spre umărul Ei stâng. Ambii poartă coroane şi nimburi aurite. Doi îngeri încadrează nimbul Preacuratei, iar în cer deschis Atotputernicul binecuvântează cu ambele maini. Realizată în tehnica tempera pe lemn, icoana este prevăzută cu foiță de aur și email multicolor ce conferă imaginii o finețe aparte. Inscripția de pe latura inferioară a chenarului anunță că icoana a fost realizată de pictorul Ioasaf, în anul 1905.

Este vorba de călugărul zugrav Ioasaf Berghie (1862-?) de la mănăstirea Noul Neamţ, aflându-se aici în perioada anul 1887 - anii '40 ai secolului XX, ocupând trei camere, „ca să-şi aşeze atelierul ... în care a lucrat continuu la icoane şi mănăstiri". Născut în familia dascălului bisericii din satul Jabca, Ștefan Berghie, Ioan Berghie a îndrăgit de tânăr chipurile sfinte din icoane. În anul 1890, însuşi stareţul Andronic de la Noul Neamţ l-a binecuvântat sa picteze icoane. Primind monahismul în anul 1895 cu numele Ioasaf, va merge pe jos să viziteze mari centre bisericeşti din preajmă și de mai departe, de unde va prelua taina zugrăvirii icoanelor. De la primele icoane interpretate într-un stil naiv, va ajunge să picteze icoane ca un adevărat profesionist, deprinzând şi tehnici decorative noi. Devine foarte popular în toată Basarabia, lucrările lui fiind solicitate şi peste hotarele ţării. Pictând un număr impunător de icoane acestea ajung să fie comercializate drept icoane provenite din marile ateliere meșteșugărești. În sensul evitării acestor situaţii confuze, primeşte binecuvântarea stareţului de a-şi lăsa semnătura pe icoane, astfel obținând celebritate și numele lui.


Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Vizita elevilor Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău la MNIM

4 Martie 2024

În data de 4 martie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut bucuria de a primi în vizită pe elevii Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski" din Chișinău.

Vizita este parte din activitățile comunității bulgare din Republica Moldova cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Cărți poștale din Ucraina”

26 Februarie 2024

În data de 26 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Cărți poștale din Ucraina".

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Republicii Moldova, Sergiu Prodan, directorul adjunct MNIM, Livia Ermurachi, reprezentanta Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Natalia Sirenco și directorul AO „Progressive Community", Diana Dereveanco


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție”

22 Februarie 2024

În data de 22 februarie, în Sala 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție".

Cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii, domnul Sergiu Prodan, Tomasz Kobzdej, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Marko Shevchenko, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Tadas Valionis, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, doamna Olesia Shevchenko, soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldovei și nu în ultimul rând, autorii picturilor Oleksandr Klymenko și Sonia Atlanova


Detalii>>

Activități dedicate Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer

17 Februarie 2024

Săptămâna trecută, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei au avut loc activități dedicate Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer, marcată anual la 15 februarie.

În data de 15 februarie, fațada Muzeului a fost iluminată galben-auriu, ceea ce exprimă solidaritatea cu copiii care se confruntă cu boli oncologice. Prin aceasta, s-a creat o atmosferă de sensibilizare și conștientizare în rândul populației privind importanța sprijinului pentru acești copii și familiile lor în perioada grea prin care trec


Detalii>>

Lansarea volumului „Personalități basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)”

12 Februarie 2024

În data de 12 februarie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea culegerea de studii și articole „Personalități basarabene - parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)". Volumul cuprinde materialele conferinței științifice naționale cu participare internațională din data de 19 septembrie 2023, organizată în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare" (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023). Lucrarea a fost publicată în prestigioasa serie Biblioteca „Tyragetia" XLI (2023). Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor din domeniul științei, marcată anual la data de 11 februarie

Detalii>>

Conferința științifică internațională „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective”, secțiunea „Arheologia azi: probleme și soluții”

8 Februarie 2024

În data de 8 februarie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc Secțiunea nr. 5 a celei de-a IX-a ediție a conferinței științifice internaționale „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective", dedicată Zilei Internaționale a Femeilor și fetelor cu activități în domeniul științei, marcată anual la 11 februarie.

Secțiunea „Arheologia azi: probleme și soluții" a reunit studenți și cercetători consacrați din Republica Moldova, România, Ucraina și Germania, care au prezentat comunicări interesante care vizau ultimele lor cercetări și descoperiri din domeniul arheologiei, istoriei antice și a preistoriei


Detalii>>

Lansarea seriei de mărci poștale „Anul 2024 – Anul Dragonului”

2 Februarie 2024

În data de 2 februarie, Poșta Moldovei, în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, a pus în circulație seria de mărci poștale, plicul „Prima zi" și ștampila poștală specială „Anul 2024 - Anul Dragonului".

În calitate de vorbitori, la eveniment au fost prezenți Violeta Cojocaru, administrator interimar al Î.S. „Poșta Moldovei", E.S. Yan Wenbin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Cristina Ceban, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Roman Cojuhari, director general al Agenției Proprietății Publice, Ana Varzari, secretar general al Ministerului Culturii și Vladimir Melnic, pictorul seriei de mărci


Detalii>>

Lansarea monografiei „Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni”

31 Ianuarie 2024

La 31 ianuarie 2024, Liceul Teoretic „Emil Nicula" din s. Mereni a găzduit un eveniment deosebit, lansarea monografiei „Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni" semnată de Gheorghe POSTICĂ și Eugen SAVA. Lucrarea face parte din prestigioasa serie Biblioteca „Tyragetia" XXXVIII, sub coordonarea dr. hab. Eugen Sava, dr. Aurel Zanoci.

Pe parcursul celor peste 200 de pagini, autorii au oferit o perspectivă succintă asupra cadrului geografic și istoric al cercetărilor arheologice, concentrându-se pe repertoriul arheologic al localității Mereni și rezultatele investigațiilor arheologice sistematice, toate acestea fiind ilustrate amplu cu hărți, planșe grafice și fotografii


Detalii>>

Săptămâna comemorării victimelor Holocaustului la MNIM

28 Ianuarie 2024

Anual în data de 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În Republica Moldova, Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual din anul 2015.

Astfel în perioada 22-28 ianuarie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost marcată săptămâna comemorării victimelor Holocaustului. În cadrul programului de manifestări, s-au înscris și trei activități organizate de Secția Relații publice, Educație muzeală


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Reinhard Heydrich. Atentatul. Moartea arhitectului Holocaustului"

22 Ianuarie 2024

În data de 22 ianuarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Reinhard Heydrich. Atentatul. Moartea arhitectului Holocaustului". Expoziția aduce în prim-plan evenimentele din 27 mai 1942, când parașutiștii cehi Jan Kubiš și Josef Gabčík au pus capăt vieții lui Reinhard Heydrich, arhitectul Holocaustului. Acest eveniment notoriu a reprezentat un moment crucial în lupta împotriva opresiunii și în numele demnității umane

Detalii>>

„Fii poet pentru o zi!” activitate dedicată Zilei Naționale a Culturii

15 Ianuarie 2024

În contextul celebrării Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei împreună cu AO „Homeschooling Moldova" au organizat o activitate consacrată clasicului literaturii române Mihai Eminescu, intitulată „Fii poet pentru o zi!".

Împreună cu părinții lor, copiii au descoperit universul poetic al lui Mihai Eminescu și au adus la lumină aspecte inedite ale vieții sale


Detalii>>

Întâlnirea conducerii Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei cu Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko şi soţia sa Olesia Shevchenko

29 Decembrie 2023

În data de 29 decembrie, conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a avut o întâlnire cu Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko şi soţia sa Olesia Shevchenko.

Ambasadorul a adus mulțumiri Directorului General MNIM, dr. hab. Eugen Sava și adjuncților săi Alexandru Argint și Sîrbu Livia pentru cooperarea activă și fructuoasă pe parcursul anului 2023, în cadrul căreia au fost organizate o serie de evenimente comune în sprijinul Ucrainei, printre care se numără și recenta expoziție de desen pentru copii „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina și din lume"


Detalii>>

Inaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată”

22 Decembrie 2023

În data de 22 decembrie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată".

La eveniment au fost prezenți numeroși prieteni ai MNIM, care au adresat cuvinte de felicitare instituției noastre și au subliniat importanța activității acesteia în vederea păstrării, cercetării și a promovării patrimoniului istoric și cultural al Republicii Moldova


Detalii>>

Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a

17 Decembrie 2023

În data de 17 decembrie 2023, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au organizat Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului", ediția a X-a.

Evenimentul a fost dedicat scoarței - element al culturii tradiționale românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova


Detalii>>

Vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia”

15 Decembrie 2023

În data de 15 decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia", organizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București.

Fotografiile fac parte din cea de-a nouăsprezecea ediție a concursului FOTCIENCIA, inițiativă a Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC) și a Fundației Spaniole pentru Știință și Tehnologie (FECYT), cu sprijinul Fundației Jesús Serra și al Grupului Catalana Occidente, care ne permite să observăm știința și tehnologia din diferite puncte de vedere


Detalii>>

Atelierul cultural al profesorilor școlilor de artă și muzică „Hora Culturală”, ediția a II-a

10 Decembrie 2023

Între 8-10 decembrie, a avut loc cea de-a doua ediție a atelierului „Hora Culturală", un eveniment organizat în cadrul proiectului Voices Plus. La această ediție au participat cu 26 de directori de școli de artă și muzică și profesori din 12 regiuni ale țării, inclusiv Leova, Șoldănești, Sîngerei, Drochia, satul Pelinia, Cantemir, Cupcini, Glodeni, satul Hîjdeni, Florești, Fălești și Bălți.

Scopul acestei inițiative a fost de a oferi oportunitate reprezentanților din diversele regiuni să facă schimb de experiență și să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional și cultural prin dialog și colaborare


Detalii>>

„Nu alături, dar împreună!” Activitate dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

7 Decembrie 2023

În spiritul bunătății și al sprijinului comunitar, în data de 7 decembrie, Sectia Relații publice și Educație muzeală a desfășurat activitatea specială „Nu alături, dar împreună!". Evenimentul a fost inițiat în cadrul programului dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Cu ajutorul Fundației „Plaiul Soarelui", copiii cu dizabilități au avut oportunitatea de a participa activ și creativ la confecționarea de jucării pentru brad. Atmosfera a fost plină de zâmbete și entuziasm, petrecând timpul în mod interesant și util, descoperind împreună tainele creației și bucuriile asociate sărbătorilor de iarnă


Detalii>>

Vernisarea expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume”

6 Decembrie 2023

Într-o atmosferă plină de căldură și emoție, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit ieri, vernisajul expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume", inițiată de fundația de binefacere „Galeria copiilor Lviv" din Ucraina și cu sprijinul comunității „Soțiile diplomaților ucraineni" și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Expoziția aduce în prim-plan creațiile a 150 de copii talentați, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, proveniți din 7 școli și studiouri de artă, precum și centre pentru refugiați


Detalii>>

Deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)”

6 Decembrie 2023

În data de 6 decembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 - 2023)". Această expoziție de documente și fotografii reprezintă o celebrare a primei legi fundamentale care a reglementat organizarea statală, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul a fost organizat de Curtea Constituțională a României și de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Administrația Prezidențială a României - Muzeul Național Cotroceni, Banca Națională a României și Biblioteca Metropolitană București


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Ovi D. Pop: România mea”

1 Decembrie 2023

În perioada 1-15 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei are onoarea de a găzdui o expoziție de excepție a fotografului român Ovi D. Pop, intitulată „Ovi D. Pop: România Mea".

Născut la Oradea în 9 aprilie 1973, Ovi D. Pop este un fotograf cu o experiență de peste 20 de ani, abordând diverse genuri ale artei fotografice, inclusiv portret, nud, fotografie aeriană și monumente. Cu un portofoliu impresionant, este directorul Editurii "Duran's" din Oradea, unde a publicat 7 monografii ilustrate ale județului Bihor, precum și alte lucrări notabile


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Istoria acestei icoane își are rădăcinile în secolul al X-lea, la schitul Protaton de pe Sfântul Munte. În una din chilii ce purta numele „Adormirea Maicii Domnului", trăia un ieromonah bătrân, împreună cu un ucenic al său, care păstrau un superb chip al Fecioarei...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC